Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Plehan, 17. rujna 2020. - Ministar Grlić Radman na svečanosti potpisivanja ugovora za nastavak gradnje franjevačkog samostana u Plehanu

Ministar Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 17. rujna 2020. godine, na svečanosti potpisivanja ugovora za nastavak gradnje franjevačkog samostana sv. Marka evanđelista u Plehanu.

Samostan u Plehanu dio je Franjevačke provincije Bosne Srebrene, odnosno zajednice bosanskih franjevaca čija je povijesna važnost za očuvanje katolicizma i hrvatskog nacionalnog bića na području Bosne zapravo nemjerljiva. Jednako tako, nemjerljiv je i stoljetni doprinos bosanskih franjevaca na područjima obrazovanja, znanosti i humanitarnog djelovanja.

Ministar je u svom obraćanju istaknuo da Hrvatska snažno podupire stabilnost Bosne i Hercegovine te njen put prema Europskoj uniji, čime se jamči jačanje standarda na svim područjima - što je u interesu Bosne i Hercegovine, tamošnjih Hrvata, kao i Republike Hrvatske. „Istovremeno, Hrvatska se aktivno zalaže za zaštitu jednakopravnog konstitutivnog položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini i njihovog legitimnog predstavljanja, što ova Vlada smatra temeljem bez kojeg demokratske institucije, osobito predstavnička tijela, ne mogu funkcionirati“, nadodao je ministar.

Nadalje je istaknuo kako je Vlada RH odlučna u kontinuiranom ulaganju u očuvanje objekata koji su stoljećima bila utočište okupljanja hrvatskoga naroda, i u kojima su se čuvale i njegovale hrvatska riječ, kultura i umjetnost. „Projekti u Bosni i Hercegovini koje podupire hrvatska Vlada, a koji osim potpore vjerskim zajednicama uključuju i ulaganja u zdravstvene i obrazovne institucije, studentske stipendije, kulturu te obnovu infrastrukture, pokazuju trajnu predanost i politiku koju Republika Hrvatska provodi prema Hrvatima u BiH“, naglasio je ministar.

Samostan u Plehanu je u Domovinskom ratu doživio razaranje, kao i brojni drugi objekti Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, te podijelio tešku sudbinu s vjerničkim pukom tog dijela Bosanske Posavine, koji mu je gravitirao. Ministar Grlić Radman istaknuo je kako će sve ovakve i slične inicijative koje idu za obnovom crkvene i nacionalne baštine hrvatskog naroda u BiH imati i dalje snažnu potporu Vlade RH, ali i njega osobno.