Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb/Ženeva, 24. veljače 2021. - Ministar Grlić Radman na sastanku Saveza za multilateralizam

Ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman sudjelovao je u srijedu, 24. veljače 2021. godine, putem video-konferencije na ministarskom sastanku Saveza za multilateralizam - foruma za promicanje zajedničkih odgovora na globalne izazove kroz jačanje multilateralne suradnje.

U organizaciji njemačkog i francuskog ministarstva vanjskih poslova, sastanak se održao na marginama Visokog segmenta UN-ovog Vijeća za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi. U fokusu je bila razmjena mišljenja o zaštiti ljudskih prava u digitalnom svijetu, učincima klimatskih promjena na ljudska prava, s posebnim naglaskom na žene, te spremnosti i odgovoru na zdravstvene krize.

Ministar je podsjetio na važnost solidarnosti i suradnje u formiranju odgovora na krize, uključujući i COVID-19. Posebno je istaknuo centralnu ulogu Svjetske zdravstvene organizacije u tom pogledu te pozdravio rad na njenoj daljnjoj reformi s ciljem bolje pripremljenosti na buduće zdravstvene krize. 

Osvrnuo se i na problem klimatskih promjena i uništavanja okoliša, koje kao i trenutna kriza, dodatno produbljuju socijalne nejednakosti, a ranjive skupine čine još ranjivijima. Ujedno je pozvao na daljnje osnaživanje žena kao važnih društvenih čimbenika u smanjivanju rizika od katastrofa i izgradnji otpornosti.

Ministar je također istaknuo potrebu za jačanjem interdisciplinarnih istraživanja i razvojem normi i propisa u području digitalizacije, s ciljem uživanja u prednostima umjetne inteligencije bez žrtvovanja ljudskih prava.