Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Barcelona, 10. listopada 2019. - Ministar Grlić Radman na 4. regionalnom forumu Unije za Mediteran u Barceloni istaknuo značaj pitanja pomorske sigurnosti

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sudjelovao je 10. listopada 2019. godine na 4. regionalnom forumu Unije za Mediteran u Barceloni. Tijekom ministarskog sastanka 43 države Unije za Mediteran hrvatski ministar je istaknuo značaj pitanja pomorske sigurnosti na Mediteranu i u svijetu.

Tom prigodom upoznao je kolege sa zajedničkim naporima Hrvatske i Ukrajine u potrazi za nestalim kapetanom Dinom Miškićem i članovima posade, ukrajinskim državljanima, uz potporu Francuske, SAD-a i Europske agencije za pomorsku sigurnost.

Ovogodišnji Regionalni forum Unije za Mediteran, održan u prisutnosti visokih predstavnika institucija Europske unije, stavio je naglasak na potrebu zajedničkog djelovanja svih država Sredozemlja na polju zaštite okoliša i suzbijanja negativnih posljedica klimatskih promjena. Sredozemno more pripada u ekološki najugroženija područja svijeta i Hrvatska kao mediteranska država posebnu pažnju pridaje zaštiti Jadranskog i Sredozemnog mora te priobalja.