Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 07. listopada 2019. - Ministar Grlić Radman izvijestio veleposlanike država članica EU-a o tijeku priprema za predsjedanje Vijećem EU-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je 7. listopada 2019. godine veleposlanike država članica Europske unije, Europskog gospodarskog prostora te voditelja Predstavništva Europske komisije u Zagrebu. Ministar i njegovi suradnici izvijestili su veleposlanike o prioritetima i tijeku priprema za predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

Hrvatska će se tijekom predstojećeg predsjedanja Vijećem EU-a zauzimati za Europsku uniju koja gospodarski jača i razvija se; koja omogućuje dodatnu međusobnu povezanost država članica, ali i povezanost EU-a s drugim dijelovima svijeta; za EU koja štiti svoje građane (veća unutarnja i vanjska sigurnost) te za EU koja ima veću i značajniju ulogu u svome susjedstvu te također u svijetu. 

Ministar Grlić Radman je podsjetio na činjenicu da je tema demografije uvrštena u strateški program Europske unije za razdoblje 2019.-2024. godine na inzistiranje hrvatskog premijera, g. Andreja Plenkovića, jer je to jedan od problema s kojim se suočava ne samo Hrvatska, već i više od polovice država članica EU-a. Iako se radi o temi koja je u nadležnosti nacionalnih politika, ona je postala veliki izazov za EU u cjelini. Stoga će aktivnosti novoizabrane potpredsjednice Europske komisije gđe Dubravke Šuice, zadužene za demokraciju i demografiju, imati za cilj raspravu o tome bitnom pitanju u okviru EU-a, što će pomoći u predlaganju rješenja.

U sklopu programa hrvatskog predsjedanja posebno mjesto imat će sastanak na vrhu EU-Zapadni Balkan u Zagrebu (svibanj 2020.) te sastanak na vrhu EU-Istočno partnerstvo u Bruxellesu (lipanj 2020.). „Odlučni smo u tomu da države jugoistoka Europe dobiju europsku perspektivu, sukladno ispunjenju ciljeva za pridruživanje europskoj obitelji. Važno je iskazati potporu Sjevernoj Makedoniji i Albaniji za napredak koji su postigle za otvaranje pregovora s EU. Na tom tragu, želimo posvetiti pažnju i državama Istočnog partnerstva te poduprijeti njihove proeuropske ciljeve.“ - istaknuo je ministar Grlić Radman.

Ministar i suradnici su ovom prigodom odgovorili na pitanja veleposlanika o konceptu i provedbi predsjedanja. Na koncu, ministar Grlić Radman zahvalio je veleposlanicima na suradnji i angažmanu te naglasio kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova mnogo očekuje od njih jer su oni, predstavnici veleposlanstava država članica EU-a i EGP-a u Zagrebu, naši bliski partneri u pripremama zadaće predsjedanja i svaki konstruktivni savjet s njihove strane bit će više no dobrodošao.

Najavljen je nastavak održavanja stalne komunikacije s veleposlanicima o pitanjima pripreme predsjedanja radi njihove upućenosti u tijek priprema te omogućavanja što potpunije razmjene informacija i dijaloga.