Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 21. lipnja 2020. - Ministar Grlić Radman: Hrvatska od Srbije očekuje reciprocitet prava za hrvatsku manjinu

Hrvatska nije zadovoljna statusom hrvatske manjine u Srbiji i očekuje da će ta zemlja poštivati sporazum o recipročnoj zaštiti manjina i fiksnu zastupljenost u predstavničkim tijelima, rekao je u nedjelju hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova povodom održavanja izbora u Srbiji.

"Mi nismo zadovoljni statusom (hrvatske) manjine u Srbiji, izražavamo žaljenje i apsolutno plediramo na srbijansku stranu da (ispunjava) potpisani međunarodni sporazum o uzajamnoj zaštiti manjina i fiksnu zastupljenost u predstavničkim tijelima i na tome ćemo i dalje insistirati, kao što mi omogućavamo ovdje u Hrvatskoj", rekao je ministar Gordan Grlić Radman novinarima u Zagrebu zaželivši "uspjeh hrvatskoj zajednici" na izborima u Srbiji te "da mogu birati svoje predstavnike u raznim koalicijama". 

Istaknuo je da je "Hrvatska upravo paradigma ili najbolji primjer zaštite manjina, svaka manjina ovdje ima i zastupljenost u Hrvatskom saboru a srpska manjina ima i fiksnu zastupljenost".

U Srbiji se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori na kojima se za 250 zastupničkih mjesta bori 21 izborna lista, a favorit je Srpska napredna stranka (SNS) srbijanskog predsjednika i vođe naprednjaka Aleksandra Vučića.

Na pitanje novinara o podršci Europske pučke stranke (EPP) srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiča, čija Srpska napredna stranka je članica te europske političke grupacije, hrvatski ministar ju je ocijenio kao načelnu.

"Na to gledam kao na načelni poziv na mir i stabilnost, reforme i borbu protiv korupcije. Dakle, to su poruke koje bi trebale ohrabriti ali to ne znači podršku aktualnom stanju u Srbiji. Stanje u Srbiji, razvoj civilnog društva, stanje medija se sigurno može unaprijediti i to je zapravo poziv odgovornim političarima da brinu o izvršenju svih tih procesa koji su jamac za europski put", rekao je ministar Grlić Radman.

Pitanje nestalih uvjet za podršku Hrvatske Srbiji u pristupanju Europskoj uniji

Ministar Grlić Radman je u nedjelju istaknuo kako je rješavanje pitanja 1892 nestale osobe u Domovinskom ratu uvjet za podršku Hrvatske Srbiji u pristupanju Europskoj uniji. 
"To je otvoreno i bolno pitanje i želimo ga riješiti u narednom razdoblju. (...) Očekujemo spremnost srbijanske strane za to, pogotovo što je Srbija zainteresirana za europski put" koji traži ispunjavanje standarda koji obuhvaćaju rješavanje problema nestalih osoba, rekao je ministar Grlić Radman.

"Srbija će morati odgovoriti na ta pitanja. Cilj nam je zatvoriti to poglavlje kako bismo mogli imati dobrosusjedske odnose i podržati europski put Srbije ali ta pitanja (osnovnih kriterija) moraju biti riješena", rekao je hrvatski ministar.

Izvor: Hina/Vlada