Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 02. ožujka 2021. - Državni tajnik Lucić na neformalnom sastanku Vijeća ministara za vanjske poslove u trgovinskom formatu

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić sudjelovao je u utorak, 2. ožujka 2021. godine, na neformalnom sastanku Vijeća ministara za vanjske poslove u trgovinskom formatu.

Tijekom sastanka razmijenjena su mišljenja o Komunikaciji Europske komisije o reviziji trgovinske politike EU, objavljenoj 18. veljače 2021. pod naslovom Revizija trgovinske politike – otvorena, održiva i asertivna trgovinska politika.

Sudionici sastanka složili su se da Komunikacija o reviziji trgovinske politike EU dolazi u pravom trenutku kada su, zbog krize prouzrokovane pandemijom COVID-19, prisutne globalne neizvjesnosti, političke i geo-ekonomske tenzije koje vode ka jačanju unilateralizma i zaobilaženju međunarodne suradnje i međunarodnih institucija. Trgovinska i investicijska politika EU-a treba doprinijeti oporavku, pomoći u realizaciji ciljeva unutarnje i vanjske politike EU-a, dati potporu zelenoj i digitalnoj gospodarskoj transformaciji, pomoći u postizanju klimatske neutralnosti do 2050. i osigurati konkurentnost poduzeća u novom digitalnom gospodarstvu.

Državni tajnik Lucić istaknuo je kako bi gospodarstvo EU-a trebalo ostati otvoreno te da je očuvanje otvorenog sustava međunarodne trgovine na čelu s Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) od iznimne važnosti za osiguranje pravednih uvjeta trgovine u svijetu. Također je pozdravio što Komunikacija uz uključenost EU u globalnu trgovinu naglašava i značaj trgovinskih odnosa sa susjedstvom, pri čemu je posebno istaknuo značaj snažnije ekonomske integracije Zapadnog Balkana. "Izražavamo potporu za reforme WTO-a. Cilj trgovinske politika EU-a je osigurati povoljno okruženje za EU tvrtke, posebno one koje su se u vrijeme pandemije pokazale najranjivijima – male i srednje poduzetnike", naglasio je državni tajnik.