Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Budimpešta, 08. svibnja 2019. - Državna tajnica Bušić sudjelovala na svečanosti otvaranja nove zgrade Croatice u Budimpešti

Pod supokroviteljstvom potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marije Pejčinović Burić i zamjenika premijera Mađarske Zsolta Semjéna, u Budimpešti je 8. svibnja 2019. godine održana svečanost otvaranja nove zgrade Croatice, neprofitnog poduzeća za kulturnu, informativnu i izdavačku djelatnost, koje djeluje i u funkciji kulturnog centra Hrvata u glavnom gradu Mađarske.

Nazočnima su se prigodnim riječima obratili državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić i državni tajnik u Uredu premijera Mađarske za odnose s vjerskim zajednicama i manjinama Miklós Soltész.

Državna tajnica Bušić u svome je govoru naglasila kako su odnosi Hrvatske i Mađarske primjer kvalitetnih i dinamičnih dobrosusjedskih odnosa, u sklopu kojih važno mjesto pripada području zaštite nacionalnih manjina. Izrazila je uvjerenje da će otvaranje nove zgrade Croatice pružiti novi zamah u radu tog neprofitnog poduzeća, koje će i ubuduće pridonositi očuvanju identiteta i kulture Hrvata u Mađarskoj. Hrvatima u Mađarskoj zahvalila je što stoljećima čuvaju hrvatsku riječ, tradiciju, kulturu i običaje, ponoseći se svojom pripadnošću hrvatskom narodu.