Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Dubrovnik, 11. srpnja 2015. - CF 2015.: Ulaganje u kriznim situacijama preduvjet je stabilne budućnosti


Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Vesna Batistić Kos istaknula je na početku rasprave završnog panela Croatia Foruma 2015. - „Naučene lekcije: skrivene opasnosti i rješenja”, kako je hrvatsko iskustvo u pružanju i primanju razvojne pomoći neprocjenjivo te da mali donatori poput Hrvatske pažljivije upravljaju razvojnim sredstvima, no ujedno je upozorila na činjenicu da u svijetu danas manjka strategija institucionalizacije neposrednih iskustava u obliku trajnoga znanja.
Podsjetivši na današnju obljetnicu stradanja u Srebrenici, pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević u svojem se izlaganju osvrnuo na nedavno usvajanje Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, opisavši proces njegova donošenja kao težak, ali važan korak ka uključenju ženskih žrtava u napore za pravno priznanje koji već postaje modelom za druge zemlje u postkonfliktnom razdoblju. Njegov je apel za uključenje žena u razvojni proces istaknula i brigadna generalica Gordana Garašić, čije iskustvo u radu na integraciji žena u civilnome društvu u procesu oporavka u Afganistanu ukazuje na neizostavnu ulogu ženske polovice svjetskog stanovništva u razvojnoj suradnji.
Do uspona ISIS-a nikada ne bi došlo da je zapad reagirao protiv režima Sadama Huseina, kazala je načelnica odjela za europske poslove iračkog ministarstva vanjskih poslova Safia Al-Suhail, iskoristivši svoje izlaganje da bi upozorila na egzistencijalnu prijetnju koju njezinoj zemlji i susjedstvu predstavlja radikalna teroristička skupina, protiv koje se, rekla je, valja boriti i kulturnim i vojnim sredstvima.
Osamdeset i šest posto izbjeglica u svijetu boravi u zemljama u razvoju, podsjetio je predstavnik ureda UNHCR-a u Zagrebu Terence Pike, naglasivši kako hrvatsko iskustvo u zbrinjavanju velikog broja izbjeglica u jeku sukoba u zemlji predstavlja vrijedne smjernice za brojne zemlje Afrike i Bliskog istoka koje se upravo nose s tim problemom.
Ulaganje u zdravlje, obrazovanje i boljitak djece u kriznim situacijama pritom je nužan preduvjet izgradnje stabilnosti u budućnosti, istaknula je predstavnica ureda UNICEF-a za srednju i istočnu Europu Lesley Miller, a svako propušteno ulaganje ujedno je i propuštena prilika, s čime se složila i viša koordinatorica programa regionalnog ureda UNDP-a u Istanbulu Elena Panova.
Važnosti ulaganja dotakli su se i voditelj ureda Svjetske banke u Zagrebu Carlos Piñerúa i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Želimir Kramarić, koji su naglasili kako su za oporavak zemalja pogođenih sukobom i razvoj zemalja nižeg dohotka potrebna nova radna mjesta i uključiv rast privatnog sektora.
Učinci razvojne pomoći izgubljeni su bez dijaloga s lokalnom zajednicom, složile su se Efka Heder, ravnateljica Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Europe i sestra Ana Uložnik, misionarka sirotišta „Kardinal Alojzije Stepinac” na Haitiju, dodavši da je pri dodjeli razvojne pomoći nužno promatrati svaku zemlju i regiju zasebno.
Posebnosti lokalnih kulturnih značajki u razvojnoj suradnji naglasili su i predstavnici dubrovačke islamske zajednice i zagrebačke židovske zajednice, Salkan ef. Herić i Sanja Tabaković, koji su ustvrdili da su preduvjet za partnerstvo snažne i transparentne institucije i vladavina prava.
„Razvojna suradnja mora početi s prvim ispaljenim metkom”, naglasio je predsjednik CROSOL-a Gordan Bosanac, dodavši da je u nošenju s krizama i procesu oporavka ključan pravodoban angažman države u suradnji s civilnim društvom.
Direktor slovenskog Instituta za afričke studije Eyachew Tefera u svojem se izlaganju osvrnuo na postkolonijalni proces izgradnje državnih institucija u suradnji sa zemljama donatorima i podsjetio na potrebu za borbom protiv ksenofobije u Europi.
„Nedjelotvornost je veći problem u razvojnoj suradnji od korupcije”, rekao je profesor Igor Pellicciari sa Sveučilišta u Salernu, zaključivši kako razvojnoj zajednici tek predstoji razdoblje definiranja institucionalnog okvira za razmjenu stručnih znanja o uspješnim strategijama suradnje, što će omogućiti i njihovo sustavno ocjenjivanje.
Panel je moderirao zamjenik glavnog direktora Glavne uprave za međunarodnu suradnju i razvoj Europske komisije Marcusa Cornara.


Moderator:
Marcus Cornaro, Deputy Director-General, Directorate-General for International Cooperation and Development, European Commission

Panelisti:
Vesna Batistić Kos, Assistant Minister for Foreign and European Affairs, the Republic of Croatia
Bojan Glavašević, Assistant Minister for Veterans' Affairs, the Republic of Croatia
Safia Taleb al-Suhail, Head of Europe Department, Ministry of Foreign Affairs, the Republic of Iraq
Huang Ping, Director of Chinese Academy of Social Sciences, People's Republic of China
Gordana Garašić, Brigadier General, General Staff Croatian Armed Forces, Ministry of Defence, the Republic of Croatia
Terence Pike, UNHCR Representative, UNHCR Representation in the Republic of Croatia
Elena Panova, Senior Programme Coordinator, UNDP Istanbul Regional Center
Lesley Miller, Senior Regional Advisor for Partnerships, UNICEF Regional Office for CEE/CIS
Carlos E. Piñerúa, Country Manager for Croatia and Slovenia, Europe and Central Asia, World Bank Group
Želimir Kramarić, Vice President for International Affairs and EU, Croatian Chamber of Economy
Efka Heder, Director, Senior Education Expert, The South East European Centre for Entrepreneurial Learning (SEECEL), the Republic of Croatia
Eyachew Tefera, Director, Institute for African studies, the Republic of Slovenia
Igor Pellicciari, Tenured Professor University of Salento, IDEAS \ London School of Economics
Gordan Bosanac, President, Croatian Platform for International Citizen Solidarity (CROSOL)
Ana Uložnik, Pontifical Mission Societies in the Republic of Croatia, Director of the Cardinal Stepinac Children’s Home in Haiti
Jovan Ćulibrk, Orthodox Bishop of Slavonia, the Republic of Croatia
Salkan ef. Herić, Head Imam of Majlis of Islamic Community Dubrovnik, the Republic of Croatia
Sanja Tabaković, Representative of the Jewish national minority in the City of Zagreb, the Republic of Croatia

 

Preuzimanje

 

Preuzimanje

 

Preuzimanje

 

Preuzimanje

 

Preuzimanje

 

Preuzimanje

 

Preuzimanje

 

Preuzimanje