Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Malmö, 13. listopada 2021. - Ministar Grlić Radman na Međunarodnom forumu na visokoj razini o sjećanju na Holokaust i borbi protiv antisemitizma

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 13. listopada 2021. na Međunarodnom forumu na visokoj razini o sjećanju na Holokaust i borbi protiv antisemitizma, koji se održava povodom obilježavanja 20. obljetnice potpisivanja Stokholmske deklaracije i osnivanja Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (IHRA). 

Svrha Foruma je podsjetiti da antisemitizam i svi oblici nesnošljivosti predstavljaju prijetnju demokratskim društvima, te se suprotstaviti negiranju Holokausta i antisemitizma kroz bolju zaštitu i promicanje demokratskih vrijednosti i ljudskih prava. S obzirom da je prošlo 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata i uskoro više neće biti živih svjedoka Holokausta, postoji obveza budućim generacijama prenositi istinu o tom tragičnom poglavlju prošlosti. 

Ministar Grlić Radman sudjelovao je na panelu o razvoju obrazovanja o Holokaustu te istaknuo da će Hrvatska preuzeti predsjedanje IHRA-om 2023. godine. "Hrvatska je bila prva članica IHRA-e koja je prevela IHRA-ine Preporuke za podučavanje i učenju o holokaustu, te stavlja poseban fokus na povećanje svjesnosti među učenicima osnovnih i srednjih škola o Holokaustu. Sljedeće godine se, kao dio redovite suradnje s centrom Yad Vashem iz Jeruzalema, planira održavanje sedmodnevnog seminara za učitelje o Holokaustu, dok se u suradnji s Mémorial de la Shoah muzejom iz Pariza organiziraju dva međunarodna dijaloga sa susjednim zemljama", istaknuo je ministar. 

Na kraju je upozorio da obrazovanje o Holokaustu nije važno samo za mlađu generaciju, već za sve, s obzirom da je na globalnoj razini primjetno smanjenje znanja i razumijevanja Holokausta, njegovih uzroka i posljedica.