Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 28. rujna 2021. - Hrvatska se pridružila Programu izuzeća od viza za Sjedinjene Američke Države

U utorak, 28. rujna 2021. godine, američki ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas donio je odluku o pridruživanju Republike Hrvatske Programu izuzeća od viza (Visa Waiver Program), što predstavlja i posljednji formalni korak prema bezviznom režimu za hrvatske državljane koji putuju u Sjedinjene Američke Države.

Ostvarenje ovog važnog vanjskopolitičkog cilja, a kao rezultat ispunjavanja strogih standarda na kojima je Republika Hrvatska radila dugi niz godina, doprinijet će jačanju veza domovinske i iseljene Hrvatske, kao i jačanju gospodarskih i poslovnih odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Današnja odluka rezultat je dugodišnjih napora Vlade RH te nadležnih resora, kao i odlične suradnje i partnerstva Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

U slijedećem razdoblju očekuje se tehnička prilagodba Elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja (ESTA) novom režimu, a sve kako bi hrvatskim državljanima do kraja ove godine bilo omogućeno nesmetano putovanje u SAD.