Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 23. veljače 2021. - Ministar Grlić Radman sudjelovao na visokom segmentu 46. zasjedanja UN-ovog Vijeća za ljudska prava

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 23. veljače 2021. na visokom segmentu 46. zasjedanja UN-ovog Vijeća za ljudska prava. U skladu s epidemiološkim mjerama, prvo ovogodišnje zasjedanje održava se u potpuno virtualnom formatu, a tijekom visokog segmenta, koji traje od 22. do 24. veljače, putem prethodno snimljenih poruka Vijeću će se obratiti više od 120 visokih predstavnika država članica UN-a.

Uvodne govore na otvorenju sjednice održali su: Nazhat Shameem Khan, predsjednica Vijeća za ljudska prava, Volkan Bozkir, predsjednik Opće skupštine UN-a, António Guterres, glavni tajnik UN-a, Michelle Bachelet, visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava i Ignazio Cassis, savezni ministar vanjskih poslova Švicarske i predstavnik zemlje domaćina.

U svom obraćanju, ministar Grlić Radman je istaknuo izazove s kojima se suočava multilateralni poredak vezano za kršenja ljudskih prava na globalnoj razini, kao i nacionalne prioritete i aktivnosti. Posebno su istaknute razarajuće posljedice pandemije bolesti COVID-19 na gospodarstva i zdravstvene sustave te njezin neproporcionalni učinak na najranjivije skupine društva. U tom smislu, naglašena je važnost nastavka djelovanja Vijeća u izvanrednim okolnostima, kao središnjeg tijela za zaštitu ljudskih prava diljem svijeta. U kontekstu multilateralizma i pronalaženja zajedničkih odgovora na krizu, ministar se posebno osvrnuo na rezoluciju Opće skupštine UN-a Sveobuhvatni i koordinirani odgovor na pandemiju koronavirusne bolesti (COVID-19), koju je Hrvatska koordinirala u suradnji s Afganistanom.

Podsjećajući na hrvatsko iskustvo Domovinskog rata, ministar je izvijestio o nastavku nacionalnih aktivnosti s ciljem pronalaska nestalih osoba te skrenuo pozornost na zajedničku inicijativu Hrvatske, Lihtenštajna, Afganistana i Kostarike u okviru Vijeća o važnosti bilježenja žrtava u kontekstu poštivanja ljudskih prava. Od vanjskopolitičkih prioriteta istaknuti su prava djevojčica i žena, borba protiv obiteljskog nasilja i zalaganje za ukidanje smrtne kazne te je upozoreno na opasnosti koje proizlaze iz jačanja rasizma, diskriminacije i govora mržnje, posebno u digitalnom prostoru.

Aktualno zasjedanje Vijeća za ljudska prava održat će se od 22. veljače do 23. ožujka 2021., pod predsjedanjem novoizabrane predsjednice Vijeća, veleposlanice Fidžija Nazhat Shameem Khan, a obuhvatit će niz interaktivnih dijaloga s tematskim i geografskim predznakom, uključujući dijaloge s istražnim mehanizmima Vijeća (posebnim procedurama). Tijekom zasjedanja Vijeće će također usvojiti 14 nacionalnih izvješća univerzalnog periodičnog pregleda stanja ljudskih prava, što uključuje i Hrvatsku, koja je svoje izvješće predstavila u studenome prošle godine.

Tijekom zasjedanja, Vijeće će se također baviti kriznim žarištima kao što su Sirija, Južni Sudan, Šri Lanka, Burundi, Iran, Demokratska Narodna Republika Koreja, Eritreja, Bjelorusija, Mjanmar, Venezuela i Jemen.