Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Petrovaradin, 16. listopada 2020. - Ministar Grlić Radman na primopredaji spomen kuće bana Jelačića u Petrovaradinu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske u petak, 16. listopada 2020. godine, na svečanosti primopredaje spomen kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

„Ovo je svakako veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji, ali i važan trenutak u odnosima Republike Hrvatske i Republike Srbije, jer ova svečanost pokazuje da zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobit svih nas“, rekao je ministar.

Ministar Grlić Radman iskazao je uvjerenje da će spomen kuća bana hrvatskog Jelačića pridonijeti očuvanju i predstavljanju tradicijske i suvremene kulture Hrvata, kao i zaštiti kulturno-povijesnog nasljeđa hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

„Manjine jesu i moraju biti poveznica i spona koja će jačati odnose između naše dvije zemlje“, istaknuo je ministar i dodao su Republici Hrvatskoj iznimno važni Hrvati u Republici Srbiji, a s posebnom pozornošću brinemo o Hrvatima izvan Hrvatske, kao i manjinama u Hrvatskoj.

“Nadamo se da će hrvatska manjina u Republici Srbiji, sukladno Sporazumu o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina potpisanog 2004. godine, imati svoje predstavnike na svim razinama vlasti“, rekao je ministar.

Nakon svečanosti primopredaje, ministar Grlić Radman sudjelovao je na svečanoj akademiji u atriju Biskupskog doma. Uoči primopredaje ministar je nazočio svetoj misi u crkvi svetog Jurja u Petrovaradinu.