Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Vukovar, 16. listopada 2020. - Ministar Grlić Radman na obilježavanju 29. obljetnice smrti general-bojnika Blage Zadre

Ministar Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak, 16. listopada 2020. godine, na obilježavanju 29. obljetnice smrti general-bojnika Blage Zadre u Vukovaru.

Ministar je položio vijenac na grob general-bojnika Blage Zadre, kao i Alfreda Hilla na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru te prisustvovao svetoj misi u Crkvi Gospe Fatimske u Borovom naselju. 

Potom je nazočio prigodnom programu kod spomen-biste general-bojnika Zadre na Trpinjskoj cesti.

Ministar je odgovarao i na pitanja okupljenih medija o aktualnim događajima te istaknuo da predaja rodne kuće bana Josipa Jelačića hrvatskoj zajednici u Vojvodini iskorak u odnosima Hrvatske i Srbije, ali ne bi trebala biti vrhunac Vučićeve administracije.

Otkupljena i obnovljena rodna kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića predat će se hrvatskoj zajednici u petak u Petrovaradinu.

"To će biti iskorak u odnosima Hrvatske i Srbije kada govorimo o položaju hrvatske zajednice u Vojvodini", kazao je ministar Grlić Radman novinarima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Na svečanosti predaje Jelačićeve kuće hrvatskoj zajednici bit će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar Grlić Radman kao premijerov izaslanik.

Ministar Grlić Radman dodao je da će to na simboličan način povezati Hrvate iz Vojvodine sa Zagrebom, "duhovnom, kulturološkom, tradicijskom sponom", ali "ne bi trebao biti vrhunac" Vučićeve administracije u odnosu prema Hrvatima.

Ovom prigodom ministar Grlić Radman također je najavio da će pokrenuti pitanje o 1869 nestalih u Domovinskom ratu te o položaju Hrvata u Srbiji.

"Mi kao ljudi ne ostajemo ravnodušni, a prije svega smo kao dužnosnici, političari i hrvatska vlada odgovorni saznati sudbinu nestalih. To opterećuje i naše odnose, to je čini mi se najvažnija točka o kojoj ćemo razgovarati, kao i položaju hrvatske zajednice u Srbiji", istaknuo je ministar.

Ministar Grlić Radman kaže da je Hrvatska "u europskom kontekstu primjer svim državama" za reguliranje statusa manjina.

Podsjetio je da Hrvatska jamči tri zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru, da su Srbi koalicijski partneri i da "jednak tretman" Hrvatska želi za Hrvate u Srbiji.

Ministar Grlić Radman također poziva da se na "dostojanstven način" obilježe logori u Srbiji u kojima su mučeni Hrvati na što je ranije srbijanski predsjednik izrazio spremnost.

Ministar je istaknuo da je važno o tome voditi dijalog i da treba "dati zadovoljštinu logorašima".

Kaže da su sva navedena pitanja u zajedničkom interesu Srbije "koja je na europskom putu" i Hrvatskoj "kojoj je u interesu imati stabilno i sigurno susjedstvo".

"Mi podržavamo svaki napor svake države na zapadnom Balkanu na njenom europskom putu", dodao je ministar Grlić Radman.

Izvor: Hina/Vlada RH