Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Split, 15. rujna 2020. - Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin u posjetu Hrvatskoj

Ministar Gordan Grlić Radman boravio je danas u Splitu, gdje se u izaslanstvu predsjednika Vlade RH Andreja Plankovića susreo s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Ovo je bio četvrti susret premijera Plenkovića i kardinala Parolina u protekle četiri godine. Dosad su se sastali dva puta u Hrvatskoj i dva puta u Vatikanu.

U izjavi za medije nakon sastanka predsjednik Vlade novinarima je kazao da je s kardinalom Parolinom razgovarao o odnosima Hrvatske i Svete Stolice, o situaciji u susjedstvu, europskim i globalnim temama. “Konstatirali smo da su naši odnosi izrazito dobri i puni međusobnoga poštovanja i suradnje. Naravno, spomenuli smo i odlične odnose s Hrvatskom biskupskom konferencijom", istaknuo je premijer.

Povod ovome posjetu kardinala Parolina jest biskupsko ređenje mons. Ante Jozića, koji je imenovan i apostolskim nuncijem Svete Stolice u Bjelorusiji.

“To je na ponos Hrvatske, a naravno i još jedno priznanje u okviru vatikanske diplomacije da tako važnu dužnost preuzima mons. Jozić", poručio je premijer Plenković. Izrazio je zadovoljstvo što će se ređenje mons. Jozića sutra održati u novoizgrađenoj crkvi Svete obitelji u Solinu.

O susretu s kardinalom Parolinom novinarima je nakon susreta govorio i ministar Grlić Radman. Spomenuo je kako je na susretu bilo govora i o blaženom Alojziju Stepincu izrazivši nadu i uvjerenje “da će hrvatski narod doživjeti sastisfakciju da bude proglašen svetim” te je dodao da je to nešto o čemu odlučuje Sveta Stolica.

Na novinarsko pitanje je li na susretu upućen poziv papi Franji da posjeti Hrvatsku ministar Grlić Radman je istaknuo da je to stalni otvoreni poziv. “Papa Franjo je svakako dobrodošao u Hrvatsku i mi se nadamo da će u narednom razdoblju posjetiti Hrvatsku”, dodao je ministar.

Spomenuo je također kako se na susretu s kardinalom Parolinom razgovaralo i o položaju Hrvata katolika u susjednoj Bosni i Hercegovini istaknuvši kako Sveta Stolica pridaje veliku važnost očuvanju katolika na tom prostoru. Osvrćući se na sutrašnje biskupsko ređenje mons. Ante Jozića istaknuo je da „Dalmacija s pravom može biti ponosna što je dala toliko apostolskih nuncija koji su aktivni, a i u povijesti je imala istaknutih ljudi u vatikanskoj diplomaciji“.

Izvor: Vlada RH/IKA