Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 30. lipnja 2020. - Državna tajnica Metelko-Zgombić sudjelovala na Četvrtoj briselskoj konferenciji pod nazivom „Potpora budućnosti Sirije i regije“ koja je održana u virtualnom obliku

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je u utorak, 30. lipnja 2020. godine, na ministarskom segmentu Četvrte briselske konferencije „Potpora budućnosti Sirije i regije“ koja je zbog nužnih mjera ograničavanja društvenih kontakata održana u obliku video konferencije.

Konferenciju već tradicionalno zajednički organiziraju Europska unija i Ujedinjeni narodi, a ovogodišnjom su predsjedavali Josep Borrell, visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije te Mark Lowcock, podtajnik UN-a za humanitarne poslove i koordinator za krizni odgovor.

Osnovni su ciljevi konferencije, na kojoj je sudjelovalo više od 80 izaslanstava, potvrditi snažnu privrženosti EU i njenih međunarodnih partnera iznalaženju trajnog i održivog političkog rješenja sirijske krize te prikupiti financijska sredstva za podršku Siriji i susjednim zemljama koje zbrinjavaju sirijske izbjeglice. EU i njene države članice su od izbijanja oružanog sukoba 2011. godine osigurale više od 20 milijardi eura za ublažavanje posljedica sirijske krize, što EU čini vodećim donatorom međunarodne pomoći i potpore stabilizaciji u Siriji i susjedstvu. Ove je godine ta podrška dodatno naglašena u kontekstu pandemije COVID-19, koja predstavlja novi izazov za cijelu regiju.

Posebno je istaknuto da će međunarodna zajednica nastaviti pružati svekoliku podršku najranjivijim skupinama u krizi, kao što su žene, djeca i mladi, te će osigurati sve potrebne preduvjete da humanitarna i razvojna pomoć doista stigne do onih kojima je najpotrebnija. Također je izraženo zadovoljstvo usklađenim djelovanjem EU-a i UN-a tijekom pandemije, što još jednom naglašava važnost multilateralizma kao najučinkovitijeg odgovora na izazove današnjice.

U svom obraćanju državna tajnica Metelko-Zgombić podsjetila je kako Republika Hrvatska vrlo konkretno pomaže sirijskim izbjeglicama te je navela primjer izgradnje i obnove pet dječjih školskih igrališta u izbjegličkim kampovima u Jordanu, koji je uspješno proveden u suradnji s UNICEF-om. Istaknula je da je Hrvatska tijekom predsjedavanja Vijećem EU snažno zagovarala korištenje mehanizama EU u svrhu osnaživanja ranjivih skupina, napose žena, djece i mladih, koji su prepoznati kao ključni dionici demokratske preobrazbe zemlje nakon okončanja sukoba. EU je u krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa pokazala solidarnost i odgovornost, te nastupivši zajednički kao „Tim Europa“, pružila primjer svijetu kako učinkovito odgovoriti na nove globalne izazove, a pritom ne zaboraviti na dugogodišnje krize poput sirijske, poručila je državna tajnica Metelko-Zgombić. Zaključno je izvijestila kako će Republika Hrvatska u 2020. godini pridonijeti međunarodnim naporima za ublažavanje sirijske krize iznosom od 200 tisuća eura.