Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 29. lipnja 2020. - Državna tajnica Brnjac sudjelovala na videokonferenciji „Equality 2020“ povodom 20. obljetnice donošenja anti-diskriminacijskih direktiva EU-a

Pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a i Europske komisije, Europska mreža za ravnopravnost (Equinet) je 29. lipnja 2020. godine organizirala videokonferenciju, povodom obilježavanja dvadesete godišnjice donošenja Direktive Vijeća 2000/43/EZ o primjeni načela ravnopravnosti osoba bez obzira na njihovo rasno ili etničko podrijetlo.

Videokonferencija, na kojoj su u ime hrvatskog predsjedništva sudjelovali ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, državna tajnica Brnjac, kao i povjerenica Europske komisije za ravnopravnost Dalli i drugi dionici iz područja ljudskih prava i jednakosti, prepoznala je važnost kvalitetne primjene pravnog okvira u praksi. Usvojena je izjava koja ističe važnost anti-diskriminacijskog zakonodavstva, potrebu poboljšanja njegove primjene u budućnosti te važnost djelovanja mreže nacionalnih tijela za jednakost i njihovog jačanja za zaštitu ljudskih prava na razini EU-a.

Državna tajnica Brnjac je u svojoj intervenciji navela kako je Republika Hrvatska primjer dobre prakse kad je riječ o zakonodavnom okviru koji se odnosi na suzbijanje diskriminacije, podjednako u kontekstu propisanih diskriminacijskih osnova, kao i kontekstu područja primjene uspostavljenog zakonodavnog okvira.

Također, državna tajnica je upozorila kako je odgovornost za jačanje i očuvanje ravnopravnosti zajednička zadaća svih dionika društva – od političara, državnih službenika i učitelja, do studenata, odgajatelja i roditelja.

Zaključno, državna tajnica Brnjac, potaknuta nedavnom raspravom na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o pitanju rasizma i današnjom videokonferencijom Equineta, istaknula je kako vjeruje da je potrebno nastaviti ulagati napore u ostvarivanje ravnopravnijeg društva.