Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Beč, 13. rujna 2019. - Ministar Grlić Radman u posjetu Republici Austriji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman 13. rujna 2019. godine boravi u službenom posjetu Republici Austriji. Tom prigodom ministar se sastao s austrijskim ministrom za Europu, integraciju i vanjske poslove Alexandrom Schallenbergom. Dvojica ministara razgovarala su o odličnim bilateralnim odnosima dviju država, kao i o aktualnim europskim temama od zajedničkog interesa. Ministar Grlić Radman je kolegu ministra upoznao s pripremama i naporima koje Hrvatska poduzima kako bi u potpunosti bila spremna za predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovini sljedeće godine.

U izjavi za medije nakon sastanka, ministar Grlić Radman naglasio je snažno zalaganje Hrvatske da zemlje jugoistočne Europe što prije postanu članice EU - naravno uz ispunjenje svih kriterija. Na tom tragu, istaknuo je da ćemo tijekom svog predsjedanja Vijećem EU-a u svibnju sljedeće godine biti domaćin sastanka na vrhu između zemalja članica Europske unije i država jugoistoka Europe.

Dvojica ministara su razgovarali i o gospodarskim odnosima te se osvrnuli na mogućnosti jačanja gospodarske suradnje i investicija. „Želimo da Austrija ostane jedan od najvažnijih gospodarskih partnera Hrvatske - trenutno je najveći inozemni ulagač u Hrvatsku, četvrti vanjsko-trgovinski partner, dok su austrijski turisti na trećem mjestu po brojnosti u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je trenutno aktivno oko 700 austrijskih tvrtki, a nadamo se da će ta brojka rasti jer bismo željeli vidjeti nove primjere uspješnih austrijskih investicija. Stoga sam kolegi Schallenbergu poručio da će Hrvatska nastaviti biti pouzdan i dobar investicijski partner“, kazao je na konferenciji za medije ministar Grlić Radman.

Posjet Beču ministar Grlić Radman nastavio je susretom sa saveznom kancelarkom Brigitte Bierlein s kojom je razmijenio mišljenja o trenutnim prilikama u EU, kao i prioritetima hrvatskog  predsjedanja Vijećem Europske unije. Održan je i zaseban sastanak u austrijskom Parlamentu, s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku i Odbora za EU Reinholdom Lopatkom, na kojem se razgovaralo o bilateralnim odnosima Hrvatske i Austrije, ali i važnosti proširenja Europske unije na zemlje Zapadnog Balkana.

Posjet Beču ministar Grlić Radman završio je sastankom s potpredsjednikom Austrijske gospodarske komore Richardom Schenzom, gdje je istaknuo zadovoljstvo dobrom višegodišnjom gospodarskom suradnjom dviju gospodarskih komora. Sugovornici su se založili za snaženje zajedničkih aktivnosti u cilju jačanja ekonomskih odnosa između dviju zemalja.