Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Tallinn, 08. rujna 2017. - Ministrica Pejčinović Burić na neformalnom sastanku mvp EU (Gymnich)

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova sudjelovala je 7.-8. rujna u Tallinnu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a (Gymnich). Na sastanku se razgovaralo o provedbi Globalne strategije u obrambenom dijelu, Sjevernoj Koreji, Bliskoistočnom mirovnom procesu, Venezueli te suzbijanju radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

Dvodnevni sastanak je otpočeo zajedničkim dijelom ministara vanjskih poslova i obrane, na kojem se razgovaralo o obrambenom paketu u okviru provedbe Globalne strategije EU-a. Naglasak je bio na daljnjim naporima s ciljem pokretanja trajne strukturirane suradnje (PESCO), koordiniranog godišnjeg pregleda obrane (CARD) te operacionalizacije Europskog obrambenog fonda. S hrvatske su strane pozdravljene aktivnosti usmjerene na operacionalizaciju aktualnih inicijativa u okviru obrambenog paketa, uključujući u pogledu trajne strukturirane suradnje, te istaknuta važnost komplementarnosti, uključivosti i političke autonomije država članica. Republika Hrvatska se zalaže za transparentni model jačanja obrambene suradnje.

S obzirom na najnovija događanja na Korejskom poluotoku te slijedom posljednjeg sjevernokorejskog nuklearnog testiranja ministri su razmotrili aktualnu situaciju te postigli suglasnost o potrebi daljnjeg pritiska prema Sjevernoj Koreji. U tom će smislu otpočeti pripreme za daljnje autonomne mjere EU-a, koje trebaju biti ulog u otvaranje kanala za diplomatski dijalog u cilju trajnog smirivanja napetosti.

Razmotrena je i situacija oko Bliskoistočnog mirovnog procesa te potvrđena predanost EU-a dvodržavnom rješenju, kao i aktualne okolnosti vezano uz Venezuelu.

S ministrima vanjskih poslova država kandidatkinja razgovaralo se o sprječavanju radikalizacije i nasilnog ekstremizma, u kojem pogledu je potvrđena važnost daljnje suradnje i zajedničkih napora u odgovoru na ove izazove.

Nakon službenog dijela Gymnicha u organizaciji estonskog Predsjedništva održao se neformalni sastanak s ministrima iz država Istočnog partnerstva (Armenija, Azerbajdžan, Bjelarus, Gruzija, Moldova i Ukrajina), s kojima se razgovaralo o perspektivama politike Istočnog partnerstva i konkretnim ciljevima suradnje uoči sastanka na vrhu u studenom u Bruxellesu uz naglasak na izgradnju otpornosti u susjedstvu, posebno u sigurnosnoj dimenziji.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić održala je na marginama Gymnicha niz bilateralnih susreta, s ministrima vanjskih poslova Estonije, Litve, UK i Gruzije.

 

Izjava za medije ministrice Pejčinović Burić od 7. rujna 2017.

Preuzimanje