Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Bruxelles, 14. ožujka 2016. - Ministar Kovač: Hrvatska ne ide na arbitražno ročište

(HINA) - Hrvatska je izišla iz arbitraže i nije više strana u postupku te se stoga neće odazvati na saslušanje koje je arbitražni sud zakazao za ovaj tjedan, a rješenje za razgraničenje sa Slovenijom naći će na temelju međunarodnog prava i bilateralnih pregovora s Ljubljanom, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

"Hrvatski stav je poznat. Po zaključku Hrvatskog sabora hrvatska je vlada izišla iz arbitražnog postupka, za nas to nije više relevantno", rekao je ministar Kovač, dodajući da slijedom toga nitko iz Hrvatske ni neće ići na raspravu koju za četvrtak zakazao arbitražni sud.

Umjesto arbitraže, Hrvatska će rješenje naći u bilateralnim pregovorima sa Slovenijom u skladu s međunarodnim pravom.

"Ja ću uskoro ići u prijateljski posjet Sloveniji, razgovarati s ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem i predsjednikom Borutom Pahorom o hrvatsko-slovenskim odnosima, koji su vrlo razvijeni, vrlo prijateljski i susjedski. Mi ćemo sigurno sa slovenskim prijateljima naći rješenje na temelju međunarodnog prava i na temelju bilateralnih pregovora", rekao je ministar Kovač.

Na upit kakvo će to rješenje biti, ministar Kovač je rekao: "Razgovarat ćemo, nećemo sada otkrivati tajne, ali naći ćemo rješenje u duhu dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa između Hrvatske i Slovenije".

Ministar Kovač je u ponedjeljak sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Bruxellesu.