Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

New York, 25. rujna 2015. - Ministrica Pusić: imenovanje novih arbitražnih sudaca ništa ne mijenja

(Hina) - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je u petak u New Yorku da odluka Arbitražnog suda o imenovanju dva nova suca ništa ne mijenja za Hrvatsku jer je ovaj arbitražni postupak previše kontaminiran da bi se mogla donijeti bilo kakva odluka.

"To ne mijenja apsolutno ništa, ovo je ja bih rekla pokušaj ... da se na jedan pristojan način završi (postupak)", rekla je Pusić.

"Hrvatska je spremna razgovarati o alternativnim načinima rješavanja pitanja granice sa Slovenijom, od toga da se ide na Međunarodni sud pravde, do možda neke nove arbitraže", kazala je hrvatska ministrica.

"No ova arbitraža je previše kompromitirana da bi bilo koja odluka koju bi bilo tko mogao donijeti temeljem materijala koji je kontaminiran dodacima slovenske zastupnice i slovenskog suca, koji su ilegalno stavljali dodatne dokumente u materijal, da bi mogao donijeti pravovaljanu odluku koja bi imala bilo kakvu relevanciju za Hrvatsku", kazala je Pusić.

"Mi smo spremni razgovarati o alternativnim načinima, a što se tiče ovog konkretnog arbitražnog sporazuma mi smo u procesu izlaženja iz njega temeljem Bečke konvencije, notificirali smo drugu stranu i što se nas tiče to je u procesu okončanja", rekla je ministrica.

Stalni arbitražni sud (PCA) u Den Haagu imenovao je u petak dvojicu novih sudaca koji će u arbitraži o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije zamijeniti hrvatskog predstavnika Budislava Vukasa i slovenskog Jerneja Sekolca.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je izjavio u petak da je zadovoljan što je arbitražni sud o rješenju graničnog prijepora Slovenije i Hrvatske imenovao dva nova arbitra, čime je njegov sastav popunjen nakon što su najprije slovenski, a onda i hrvatski arbitar dali ostavke, a kasnije je odstupio i novoimenovani slovenski arbitar Ronny Abraham.

Sekolec je dao ostavku pošto se otkrilo da se dogovarao sa slovenskom zastupnicom pred sudom Simonom Drenik, a Vukas je odstupio pošto se Hrvatska povukla iz takve kompromitirane arbitraže.

preuzimanje

Fotografije su dostupne na:

https://www.flickr.com/photos/mvep_rh/

https://twitter.com/MVEP_hr