Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 19. svibnja 2014. - Pomoćnik ministrice Marušić predstavio hrvatsku temu za EXPO Milano 2015

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova i predsjednik Nacionalnog odbora za Svjetsku izložbu EXPO Milano 2015, Hrvoje Marušić predstavio je temu s kojom će Hrvatska nastupiti na Svjetskoj izložbi čija je glavna tema „Prehrana planeta, energija života“ (Feeding the Planet, Energy for Life).

Hrvatska će se kao moderna zemlja bogate baštine, kulture i velikog potencijala za održivi razvoj predstaviti s temom „Korijeni prošlosti, sjeme budućnosti“. Ocijenivši lokaciju održavanja EXPO-a vrlo povoljnom za Hrvatsku, pmvep i predsjednik Nacionalnog odbora Marušić istaknuo je da je Italija najveći vanjsko-trgovinski partner Hrvatske i treće po snazi emitivno turističko tržište. Stoga hrvatski nastup predstavlja jedinstvenu priliku za pozicioniranjem Hrvatske kao gastro-enološke destinacije i ujedno izuzetnu priliku za promociju hrvatskog gospodarstva i turizma.

Za sudjelovanjem na Svjetskoj izložbi EXPO Milano 2015 koja će se održati od 1. svibnja do 31. listopada 2015. do sada se prijavilo 147 zemalja, a organizator očekuje da će izložbu razgledati više od 20 milijuna posjetitelja.

Sudjelujući na prezentaciji prve međunarodne konferencije „Okusi Mediteran“, pmvep Marušić je istaknuo da se teme hrvatskog sudjelovanja na EXPO-u i prve međunarodne konferencije koja će se održati u Šibeniku od 29. svibnja do 1. lipnja 2014. u velikoj mjeri nadopunjuju i zajednički doprinose predstavljanju gospodarskih potencijala Hrvatske, naročito u području proizvodnje hrane.