Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Započela provedba projekta obuke državnih službenika za poslove predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU

Zagreb, 10. listopada 2018.

Održavanjem seminara za buduće predsjedatelje radnih skupina, u srijedu 10. listopada 2018. godine, započela je provedba projekta obuke državnih službenika za poslove predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine.

Projekt „Unaprjeđenje znanja, vještina i stručnih kompetencija državnih i javnih službenika za zastupanje nacionalnih interesa i usuglašavanje zakonodavnih prijedloga u tijelima EU“ trajat će do kraja listopada 2019. godine i njime će biti obuhvaćeno oko 800 službenika iz tijela državne uprave.

Otvarajući seminar, državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić naglasila je kako je riječ o vrlo opsežnom projektu te kako njegova svrha nije samo obuka za poslove predsjedanja Vijećem EU (HRPRES2020), nego i dugoročno jačanje znanja i kompetencija.

„Predsjedanje Vijećem EU za svaku je članicu iznimno važna uloga, koja državi članici i državnoj upravi donosi brojne izazove, ali i prilike. Za Republiku Hrvatsku ova će uloga biti dodatno važna jer će to biti prvi puta da se nalazi u ulozi predsjedateljice Vijećem. Za svaku državu članicu koja predsjeda Vijećem važno je da se za mnogobrojne izazove kvalitetno pripremi, angažirajući pritom sve institucionalne resurse“, rekla je Metelko-Zgombić i dodala: „kako bismo to postigli, nužna je bliska i supstantivna suradnja svih ministarstava i ostalih tijela državne uprave, u razdoblju priprema i za vrijeme samog predsjedanja Vijećem EU“.

Projekt obuke uključuje niz specijaliziranih seminara u suradnji s Glavnim tajništvom Vijeća EU, kao i specijaliziranu jezičnu poduku, soft skills treninge vještine pregovaranja, obuku osoba zaduženih za komuniciranje i dr.

Ukupni proračun projekta je 7.353.364 kn, od čega sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda iznosi 85%, dok nacionalni dio iznosi 15%. Projektom je predviđeno održavanje ukupno 276 dana edukacija.