Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Veleposlanik Vučak uručio vjerodajnice princu Albertu II. od Monaka

Monako, 29. svibnja 2018.

Veleposlanik Filip Vučak uručio je 29. svibnja 2018. u Kneževini Monako vjerodajnice princu Albertu II. od Monaka.

Svečana, ali i decentna  predaja vjerodajnica,  održana je u kneževoj palači u nazočnosti najbližih prinčevih suradnika a uz veleposlanika Vučka bio je Jean Kerwat, počasni konzul Republike Hrvatske u Monaku.

Tijekom razgovora  nakon predaje vjerodajnica bilo je riječ o dosadašnjoj i budućoj suradnji dviju država. Veleposlanik Vučak je zahvalio princu Albertu na velikoj monegaškoj pomoći u razminiranju i zbrinjavanju žrtava zaostalih mina. Predložio je sklapanje bilateralnog ugovora o zaštiti jadranskog priobalja, zaštićenih zona i ugroženih životinjskih i biljnih vrsta, za što princ Albert ima posebni afinitet, a njegova Zaklada financira niz projekata na Mediteranu. Isto tako predložena je bolja suradnja na kulturnom planu.

Princ Albert se prisjetio svojih posjeta Hrvatskoj kao i posjeta hrvatskih dužnosnika Monacu 2011. i 2015. Suglasio se s predloženim idejama o zaštiti okoliša te istaknuo kako bi suradnja na kulturnom planu treba biti intenzivnija. Načelno je dogovoreno da Hrvatska 2020. sudjeluje s nekoliko događaja na manifestacije „Proljeće umjetnosti“ koje se održava svake godine u ožujku.

Princ je izrazio želju da još jednom posjeti Hrvatsku službeno, spomenuvši poseban interes za Brijune. Isto tako, vrlo rado bi ugostio PRV Plenkovića kada bi se mogao potpisati i prvi bilateralni sporazum o zaštiti okoliša.