Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Veleposlanik RH Mario Nobilo predao je vjerodajnice glavnom tajniku Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jensu Stoltenbergu

Bruxelles, 04. rujna 2017.

Veleposlanik Mario Nobilo je danas, 4. rujna 2017.,  predao vjerodajnice glavnom tajniku Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jensu Stoltenbergu čime je preuzeo dužnost  stalnog predstavnika Republike Hrvatske pri NATO-u.

Tom prilikom održan je i sastanak gdje su veleposlanik Mario Nobilo i glavni tajnik Jens Stoltenberg razmijenili mišljenja o aktualnim izazovima s kojima se susreće NATO te istaknuli važnost nastavka rada na provedbi odluka donesenih na razini šefova država i vlada.

Glavni tajnik Stoltenberg je istaknuo doprinos RH savezničkim naporima u održavanju i izgradnji mira i sigurnosti u sjevernoatlantskoj regiji te u operacijama i misijama Saveza. Glavni tajnik Stoltenberg je također pohvalio aktivan doprinos RH radu Sjevernoatlantskog vijeća (NAC).

Veleposlanik Nobilo je u razgovoru s glavnim tajnikom Stoltenbergom između ostalog istaknuo važnost nastavka politike otvorenih vrata kao i značaj aktivnog angažmana Saveza u području jugoistočne Europe. 

NAC je najviše političko tijelo NATO-a s ovlastima donošenja odluka, a čine ga stalni predstavnici 29 država članica. NAC predstavlja forum za raspravu o pitanjima za koje članice NATO-a smatraju da su značajne za njihovu sigurnost. Sve odluke NAC donosi konsenzusom kao izraz ravnopravnosti i zajedničke volje suverenih država članica.