Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Veleposlanica Plejić Marković predala vjerodajnice glavnom direktoru OPCW-a Ariasu

Haag, 09. prosinca 2019.

Stalna predstavnica Republike Hrvatske pri Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) Dubravka Plejić Marković predala je 9. prosinca 2019. godine, vjerodajnice glavnom direktoru OPCW-a Fernandu Ariasu.

Nakon završetka svečanog dijela ceremonije, u razgovoru s glavnim direktorom Ariasom i njegovim suradnicima bilo je govora o važnosti multilateralnih okvira u kojima Hrvatska sudjeluje. Razgovaralo se i o budućim aktivnostima Hrvatske u OPCW-u, u svjetlu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a te o ulozi koju će Hrvatska tom prilikom imati u organizaciji.

Pohvaljen je rad organizacije u pogledu važnog doprinosa razoružanju i sprječavanju novih sukoba, a za što je OPCW dobio i Nobelovu nagradu. Glavni direktor Arias ukazao je i na izazove koje kriza multilateralizma stavlja pred Organizaciju te na to kako se oni reflektiraju na rješavanje pitanja poput Sirije te mehanizme djelovanja OPCW-a. Zaključeno je kako dijalog i poštivanje procedura doprinose rješavanju izazova te kako treba nastaviti s naporima u području razoružanja.