Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

U Dubrovniku održana međunarodna konferencija o decentralizaciji i prekograničnoj suradnji

Dubrovnik, 25. svibnja 2018.

U okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, u Dubrovniku je 25. svibnja 2018. godine organizirana međunarodna konferencija o decentralizaciji i prekograničnoj suradnji, s ciljem promicanja pravnih okvira i njihove ratifikacije te upoznavanja sudionika s instrumentima i metodologijama prekogranične suradnje u Europi. Cjelodnevno događanje organizirali su zajedničkim naporima Centar izvrsnosti Vijeća Europe za lokalnu upravu, Ministarstvo uprave, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Grad Dubrovnik, a prisutne su na otvaranju pozdravili ministar uprave Lovro Kuščević, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, predstavnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Vesna Baus i ravnateljica Uprave za demokraciju i anti-diskriminaciju Vijeća Europe Claudia Luciani. Ministar Kuščević u svom je obraćanju istaknuo važnost decentralizacije i jačanja kapaciteta lokalne uprave u svrhu osiguranja učinkovite provedbe javnih funkcija u nadležnosti lokalne samouprave.

Cilj konferencije bio je poticanje razmjene iskustava i znanja o reformi lokalne samouprave te instrumentima jačanja kapaciteta lokalnih i regionalnih institucija za organiziranje, upravljanje i kontrolu povlačenja i trošenja sredstava iz europskih fondova. Kako je naglašeno u Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi, jačanje lokalne samouprave u državama članicama Vijeća Europe predstavlja važan doprinos stvaranju Europe temeljene na principima demokracije i decentralizacije moći i funkcija. U pograničnim područjima, suradnja vlasti s obje strane zajedničke granice pomaže u prevladavanju problema s kojima se svakodnevno susreće lokalno stanovništvo te promiče dijalog i suradnju.

Na konferenciji je sudjelovalo pedesetak stručnjaka iz samog Vijeća Europe te iz različitih država članica (Španjolska, Irska, Belgija, Ukrajina, Slovenija, Danska, Mađarska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), predstavnica Europske komisije, kao i predstavnici Ministarstva uprave, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te općina i županija s juga Hrvatske.