Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

RADIONICA INICIJATIVE ZA NEŠIRENJE ORUŽJA MASOVNOG UNIŠTENJA – SPLIT 2018.

Split, 15. ožujka 2018.

 

Radionica i vježba Inicijative za neširenje oružja masovnog uništenja (Proliferation Security Initiative Workshop) održava se od 10. do 12. travnja 2018. godine u Splitu.

Republika Hrvatska i Sjedinjene Američke Države domaćini su Četvrte hrvatske radionice i vježbe na moru Inicijative za neširenje oružja masovnog uništenja (Proliferation Security Initiative - PSI).

Prva takva vježba održana je 2006. g. u Splitu, druga u svibnju 2008. g. u Rijeci, a treća vježba održana je od 20. do 21. studenoga 2013. g. u Zagrebu.

Države sudionice su: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Moldova, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Srbija, Španjolska, Turska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.  

Radionica ima svrhu poslužiti kao forum za aktivno povezivanje i izgradnju odnosa dionika koji se u svakodnevnom radu bave borbom protiv širenja oružja za masovno uništenje.

Cilj je vježbe podići svijest o prijetnji oružja za masovno uništenje, utvrditi postojeće praznine i unaprijediti postupanje tijela državne uprave kako bi učinkovito spriječili širenje materijala, komponenti i tehnologija pri prijelazu granica u Jugoistočnoj Europi.

Radionica će se sastojati od prezentacija, panel rasprava i tabletop vježbe koja će uključivati i poludnevnu vježbu na moru u luci Split. Fokus prezentacija i panel diskusija bit će na preuzimanju obveza svake od država dionica u utvrđivanju procedura inspekcija i identificiranja pošiljki materijala, komponenti i tehnologija kod prijelaza granica morskim putem. Cilj je razmotriti mogući scenarij proliferacije i utvrditi postupke djelovanja od strane državnih tijela. Vježba u luci (PORTEX) pokazat će mogućnosti u kontekstu praćenja i prikupljanja sumnjivog tereta (korištenje i prezentacija tehnologije otkrivanja, dekontaminacije i sl.). Fokus radionice je na identifikaciji rizika i prijetnji relevantnih za Jadransko more te postupanju u slučaju kršenja sankcija UN-a.

Sudjelovat će civilni i vojni službenici na rukovodećim i operativnim položajima iz područja diplomacije, obrane, unutarnjih poslova, carine, financija i obavještajnih službi, čija je stručnost relevantna za sprječavanje širenja oružja masovnog uništavanja.