Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Prezentacija sustava civilne zaštite za predstavnike diplomatskih misija i konzularnih ureda

Zagreb, 11. svibnja 2018.

Za predstavnike diplomatskih misija i konzularnih ureda akreditiranih u Republici Hrvatskoj, danas, 11. svibnja 2018., u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održana je prezentacija sustava civilne zaštite Republike Hrvatske u slučaju velikih nesreća i prirodnih nepogoda.

Na samom početku prisutne su pozdravili i zaželjeli im dobrodošlicu ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr.sc. Dragan Lozančić i pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Ivica Glasnović. Ravnatelj Lozančić u svom je pozdravnom obraćanju naglasio kako Državna uprava za zaštitu i spašavanje kroz brojne aktivnosti kontinuirano radi na izgradnji i jačanju sustava odgovora na rizike i prijetnje koje katastrofe donose, ali i na jačanju preventivnog djelovanja i smanjenju rizika od katastrofa. Osvrnuo se i na nadolazeću požarnu sezonu te rekao kako sve pripreme i zadaci iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara teku prema planu te se sve poduzima kako bi sigurnost naših građana i turista bila neupitna.

Načelnik Sektora za civilnu zaštitu Igor Milić prezentirao je funkcioniranje sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, ulogu i zadaću Državne uprave za zaštitu i spašavanje te je predstavio ulogu i funkciju Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH, za potrebe kojeg je u Divuljama kod Splita uspostavljeno Situacijsko operativno središte kao mjesto odakle će se u nadolazećoj požarnoj sezoni voditi sve vatrogasne intervencije na priobalju i koje će služiti za dohvat, prikupljanje, objedinjavanje, obradu i odgovarajuću distribuciju svih informacija i podataka s terena.

O spremnosti i odgovoru na teroristički napad prezentaciju je održao voditelj Službe zz aborbu protiv terorizma Ministarstva unutarnjih poslova Krešimir Mamić, a voditelj Državnog centra zaštite i spašavanja Nikola Krizmanić predstavio je projekt NICS (Next-Generation Incident Command System) koji ima za cilj implementaciju sustava upravljanja u kriznim situacijama.

Izvor: Državna uprava za zaštitu i spašavanje