Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Predstavljeno iskustvo RH u provedbi twinning instrumenta u uvjetima krize uzrokovane pandemijom COVID-19

Zagreb, 24. ožujka 2021.

Voditeljica Službe za prijenos znanja Dubravka Smolić Vlaić, Nacionalne kontakt točke za twinning instrument, sudjelovala je u panel diskusiji virtualnog međunarodnog seminara pod nazivom „EU Twinning project: from proposal to implementation with special focus and exchange of experience on remote work aspects due to COVID-19“ i predstavila iskustva RH u koordinaciji i provedbi twinning instrumenta, s posebnim naglaskom na provedbu twinninga na daljinu. Seminar namijenjen sudionicima iz institucija država članica EU i njihovih ovlaštenih tijela uključenih u twinning projekte, organizirala je litavska Središnja agencija za upravljanje fondovima EU (CPMA) s ciljem sveobuhvatne edukacije i pripreme za provedbu ovih projekata u državama korisnicama.

Na dvodnevnom seminaru, održanom 23. i 24. ožujka 2021. godine, sudjelovalo je dvadesetak sudionika iz sedam država članica. Polaznici su detaljno upoznati s glavnim konceptima funkcioniranja twinning instrumenta, akterima i njihovim ulogama u projektu te postupcima pripreme projektnog prijedloga i provedbe i administracije istog. U okviru panel diskusije sudionici su imali prilike čuti iskustva Hrvatske, Finske i Litve o funkcioniranju twinninga u vrijeme COVID krize.

Republika Hrvatska je u vrijeme izbijanja COVID krize imala deset twinning projekata u provedbi što je zahtijevalo brzu prilagodbu na novonastalu situaciju i organizaciju poslova na daljinu. Hrvatske institucije pokazale su iznimnu spremnost te vrlo brzo većinu aktivnosti organizirale putem on-line platformi. Navedeni način funkcioniranja donio je i mnoge prednosti poput: fleksibilnosti u donošenju odluka, mogućnosti istovremenog obavljanja posla u instituciji i poslova na projektu te angažiranja kratkoročnih stručnjaka. Za korisničke institucije to je značilo veći doseg pomoći u smislu većeg broja sudionika on-line edukacija, kao i povećanja vidljivosti projekata.

Trenutačno Republika Hrvatska provodi petnaest twinninga koji se uglavnom odvijaju u tzv. hibridnom obliku - neke aktivnosti odvijaju se na daljinu, a neke uživo. Dodatna olakotna okolnost je i to što su svi stalni twinning savjetnici s hrvatske strane fizički prisutni u državama korisnicama pomoći te stoga provedba protječe bez većih izazova. Novonastala situacija vezana uz restrikcije izazvane pandemijom nije značajno utjecala na sudjelovanje Hrvatske u twinning projektima, štoviše povećala je i proširila naš angažman, pa je tako Hrvatska uz Finsku i Austriju prva država članica EU-a koja je dobila projekt izvan susjedstva EU – u Zambiji. U nepunih osam godina Hrvatska je provela ili još uvijek provodi ukupno 37 twinning projekata u 9 država korisnica.