Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Pomoćnik ministrice Skračić održao devete bilateralne političke konzultacije u Santiagu

Santiago de Chile, 01. srpnja 2019.

Pomoćnik ministrice za politička pitanja Vice Skračić održao je 1. srpnja 2019. godine u Santiagu devete bilateralne političke konzultacije s čileanskim veleposlanikom Patricijem Torresom, glavnim tajnikom za vanjsku politiku u Ministarstvu vanjskih poslova Čilea. Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dinamikom postojeće suradnje, potvrđena je spremnost obiju strana za snažnijom gospodarskom suradnjom te su razmotrena prioritetna područja bilateralne i multilateralne suradnje dviju zemalja.

Pomoćnik ministrice Skračić osvrnuo se na sudjelovanje na obilježavanju Dana državnosti u hrvatskom domu Estadio Croata u Santiagu, subotu 29. lipnja 2019. godine, i izrazio zadovoljstvo što hrvatska dijaspora čini most između Hrvatske i Čilea. Na sastanku se razgovaralo o intenziviranju trgovinske razmjene Hrvatske i Čilea, snaženju suradnje u obrani i turizmu te o modalitetima suradnje u području digitalne ekonomije, znanosti, tehnologija i inovacija. Razmotrena je i suradnja u području zaštite okoliša i klimatskih promjena kroz nadolazeću konferenciju o klimatskim promjenama COP25, koja će se održati u prosincu 2019. godine u Santiagu. Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Skračić izložio je čileanskoj strani i okvirni plan rada hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

Tijekom posjeta Santiagu, pomoćnik Skračić održao je i bilateralni sastanak s čileanskom senatoricom hrvatskog porijekla Carolinom Goic Borojevic, s kojom je razmijenio mišljenja o snaženju bilateralnih odnosa Hrvatske i Čilea kao i o aktualnim globalnim temama.