Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Pomoćnik ministra Vice Skračić sastao se s predsjedavajućim Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA) Georgesom Santerom

Zagreb, 10. rujna 2019.

Pomoćnik ministra za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Vice Skračić sastao se 10. rujna 2019. godine, s predsjedavajućim Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA), luksemburškim veleposlanikom Georgesom Santerom prilikom njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj (10.-11. rujna 2019.).

Tijekom sastanka pomoćnik Skračić istaknuo je aktivnu ulogu Republike Hrvatske ponajprije u kontekstu pružanja podrške u promicanju obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu.

Obje strane potvrdile su spremnost za suradnju na području daljnjeg osnaživanja temeljnih vrijednosti IHRA-e kao i na drugim područjima od zajedničkog interesa.

Tijekom svog boravka, predsjedavajući Santer održao je i sastanke s ministricom kulture, gđom Ninom Obuljen Koržinek, ministricom znanosti i obrazovanja, gđom Blaženkom Divjak te s Ivom Pejakovićem, ravnateljem JUSP-a Jasenovac.

Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (IHRA) međuvladino je tijelo osnovano 1998. godine  s ciljem jačanja i promicanja edukacije, sjećanja i istraživanja o holokaustu, kojeg je Hrvatska članica od 2005. godine. IHRA ima godišnju rotaciju predsjedanja kojom trenutno predsjeda Luksemburg.