Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Otkriven spomenik Ruđeru Boškoviću, djelo Ivana Meštrovića

Milano, 13. veljače 2017.

U povodu 230. obljetnice smrti Ruđera Josipa Boškovića, koji je 13. veljače 1787. umro u Milanu, u milanskome parku Indro Montanelli u ponedjeljak je svečano otkriven spomenik tomu velikom hrvatskom znanstveniku, djelo hrvatskoga kipara Ivana Meštrovića.

Spomenik su svečano otkrili gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanik RH u Italiji Damir Grubiša, pomoćnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste-Sočo, pročelnik za prostorno uređenje Milana Pierfrancesco Maran, pročelnik za kulturu toga grada Filippo Del Corno te predsjednica Hrvatske zajednice u Milanu Snježana Susović Hefti. Izrazili su zadovoljstvo što su se u parku ispred milanske zvjezdarnice u samome središtu grada konačno „susrela“ dvojica hrvatskih velikana ‒ matematičar, astronom, geodet, fizičar i filozof Ruđer Josip Bošković te kipar Ivan Meštrović.

Ideja o postavljanju spomenika slavnomu Dubrovčaninu nastala je još 1986. godine tijekom dogovaranja i pripremanja Meštrovićeve antologijske izložbe u Palazzo Reale, s obzirom na to da je Bošković dio života radio u Milanu. Grad Zagreb tu je inicijativu preuzeo 2011., a njezina realizacija rezultat je i dobre suradnje dvaju prijateljskih gradova te zajedničkih napora Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i Hrvatske zajednice u Milanu.