Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Održane političke konzultacije RH i Republike Indonezije

Zagreb, 16. ožujka 2018.

Prve političke konzultacije izaslanstava Ministarstava vanjskih i europskih poslova RH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Indonezije, predvođene pomoćnikom ministrice Vicom Skračićem i glavnim direktorom za Ameriku i Europu Muhammadom Anshorom, održane su u petak, 16. ožujka 2018. godine, u Zagrebu.

Na sastanku su istaknuti vrlo dobri bilateralni politički odnosi, bez otvorenih pitanja. Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom razmjenom posjeta na visokoj razini, prije svega parlamentarnoj, ali i uspostavom prijateljskih veza na razini lokalnih zajednica  - između Splita i drugog po veličini indonezijskog grada Surabaye te između Zagreba i Semaranga. Također, obje strane izrazile su želju za jačanjem gospodarskih odnosa te se u tom kontekstu govorilo o unaprjeđenju suradnje u području brodogradnje, obrambene industrije i turizma.

Tijekom konzultacija, pomoćnik ministrice Ivica Glasnović i glavni direktor za Ameriku i Europu Anshor potpisali su novi Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica.