Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Održana sjednica hrvatsko-slovenskog povjerenstva o pograničnoj suradnji

Zagreb, 19. prosinca 2016.

Dana 19. prosinca 2016. u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske održana je 19. sjednica Stalne mješovite komisije za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske Republike Slovenije o pograničnom prometu i suradnji.

Izaslanstva su razmatrala provedbu pograničnog režima u proteklom razdoblju, posebno u razdoblju od ulaska Republike Hrvatske u EU (srpanj 2013.) kada su dvije susjedne države dogovorile određene prilagodbe tog režima i dodatnu liberalizaciju režima prelaska granice.

Na sjednici su razmatrana različita pitanja vezana za načine prelaska granice stanovnika u pograničnom području, posebno ona na kojima je prelazak granice bio onemogućen ili bitno otežan. Pojedine lokacije su raspravljane i dogovorena su rješenja kojima će se omogućiti nastavak nesmetanog kretanje stanovništva  u pograničnom području.

Pored otklanjanja problema postavljenih ograda na lokacijama za prelazak granice, izaslanstva su postigle suglasnost o potrebi obnove pojedinih mostova koji se nalaze u području uz granicu, odnosno upućivanju prijedloga svojim nadležnim tijelima da što prije započnu s njihovom obnovom.

Na sjednici je dan prikaz projekata prekogranične suradnje (u okviru projekta INTERREG) kao jednog od načina jačanja suradnje.

Kako bi se što prije mogli ostvariti postignuti dogovori izaslanstva su postigla dogovor o nastavku rada potkomisija koje će u razdoblju do održavanja iduće sjednice Komisije pripremiti stručne podloge i prijedloge za unaprjeđenje suradnje. Među njima je tako prijedlog suradnje o zajedničkom upravljanju ribljim fondom u rijekama u pograničnom području i davanje podrške zajedničkim projektima u prekograničnoj suradnji poput suradnje općina Štrigova i Raskrižje o korištenju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Na kraju sjednice izraženo je zadovoljstvo zbog nastavka rada Stalne mješovite komisije nakon gotovo sedmogodišnjeg razdoblja prekida te je predloženo kako bi sljedeća sjednica mogla biti održana u svibnju sljedeće godine u Republici Sloveniji.