Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Održana međunarodna konferencija „Govor mržnje u medijima“

Zagreb, 07. studenog 2018.

U okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, u zagrebačkom hotelu Westin 6. i 7. studenoga 2018. godine održana je međunarodna konferencija „Govor mržnje u medijima: uloga regulatornih  tijela i pravosuđa“, u organizaciji Vijeća Europe i hrvatske Agencije za elektroničke medije (AEM). Konferenciju su otvorili ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, pomoćnik ministrice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Mario Horvatić i voditelj Odjela za informacijsko društvo Vijeća Europe Patrick Penninckx.

Na međunarodnoj konferenciji sudjelovali su europski pravni i medijski stručnjaci te predstavnici brojnih europskih regulatornih tijela, kao i predstavnici Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava. Tijekom dvodnevnog događanja, sudionici su raspravljali o regulaciji govora mržnje u zemljama članicama Vijeća Europe, s fokusom na specifičnoj ulozi pravosuđa, nacionalnih medijskih regulatornih tijela i samoregulacijskih mehanizama u medijskom okruženju.

U uvodnom dijelu konferencije istaknuto je kako su govor mržnje i drugi manje ekstremni oblici ponižavajućeg i uvredljivog jezika globalni problem, koji je rasprostranjen i u Europi, te da je Vijeće Europe tijekom desetljeća razvilo sveobuhvatan katalog standarda i mjera za suzbijanje govora koji širi, potiče ili opravdava nasilje, mržnju, netoleranciju, diskriminaciju i neprijateljstvo.