Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Održan zajednički sastanak Odbora stalnih predstavnika i ravnatelja specijalističkih centara u okviru Otvorenog parcijalnog Sporazuma za Europu i Mediteran/ EUR-OPA

Zagreb, 07. studenog 2018.

U okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, u Zagrebu je 6. i 7. studenoga 2018. godine održan zajednički sastanak Odbora stalnih predstavnika i ravnatelja specijalističkih centara. Sastanak u okviru Otvorenog parcijalnog sporazuma za Europu i Mediteran, otvorio je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Dragan Lozančić, dok je uvodne riječi o važnosti ovog skupa prenio izvršni tajnik i voditelj Odjela za velike opasnosti i okoliš u VE Gianluca Silvestrini, a prisutne je u ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova pozdravila voditeljica Službe za regionalne međunarodne organizacije i inicijative Vesna Baus.

Sudionici su tijekom dvodnevnog sastanka razgovarali o restrukturiranju Sporazuma i odredili nove prioritete rada za 2019. godinu. Također su analizirali projekte koje su centri proveli tijekom 2018. i planirane aktivnosti za 2019. Svrha sastanka je također jačanje suradnje između specijalističkih centara i stalnih predstavnika, kao i jačanje uloge znanosti, tehnologije i politike za smanjenje rizika od katastrofa.

Republika Hrvatska pristupila je Sporazumu 7. kolovoza 2002. godine. Trenutačno u državama potpisnicama djeluje 27 centara u 23 države, a u rad su se uključile i međunarodne institucije, EU i Svjetska zdravstvena organizacija, te UNESCO i UN OCHA. Naglašena je vrlo intenzivirana i uska suradnja i s Tajništvom UNISDR, obzirom da je područje djelovanja i smanjenje rizika od katastrofa zajednički interes svih sudionica Sporazuma.