Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Održan sastanak Komisije za odnose s vjerskim zajednicama VRH i predstavnika Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj

Zagreb, 08. siječnja 2018.

U Ministarstvu pravosuđa je u ponedjeljak, 8. siječnja 2018. godine, održan sastanak Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske i predstavnika Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Sastanku su prisustvovali članovi Episkopskog savjeta srpskih pravoslavnih Eparhija u Hrvatskoj (mitropolit zagrebačko-ljubljanski, gosp. Porfirije (Perić); episkop slavonski, gosp. Jovan (Ćulibrk); episkop dalmatinski, gosp. Nikodim (Kosović); izaslanik za Eparhiju gornjokarlovačku, jerej gosp. Dugonjić; izaslanik za Eparhiju osječkopoljsku i baranjsku, potojerej-stavrofor gosp. Vlaović i tajnik Episkopskog savjeta protojerej stavrofor, gosp. Spasojević) i članovi Komisije za odnose s vjerskim zajednicama (gosp. Bošnjaković, ministar pravosuđa i predsjednik Komisije; gđa Pejčinović Burić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova;  gđa Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja; gđa Obuljen Koržinek, ministrica kulture; gđa Rimac - državna tajnica, izaslanica ministra uprave gosp. Kušćevića; gđa Burić – državna tajnica, izaslanica ministra rada i mirovinskog sustava gosp. Pavića i gosp. Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama).
 
Na sastanku je razmotreno stanje provedbe Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj o pitanjima od zajedničkog interesa te je usuglašeno da će se putem Mješovitog povjerenstva predviđenog Ugovorom i putem nadležnih tijela državne uprave nastaviti postupak provedbe Ugovora.
 
Sastanak je održan u otvorenom razgovoru te je zaključeno da će se obostrano tražiti rješenja za eventualna buduća otvorena pitanja.  

 

Izvor: Ministarstvo pravosuđa - https://pravosudje.gov.hr/