Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Održan 19. sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ

Beograd, 14. prosinca 2017.

Devetnaesti sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ održan je 13. i 14. prosinca 2017. godine u Beogradu u Republici Srbiji.

Na sastanku je, uz ostalo, bilo govora o zajedničkoj prodaji nekretnina bivše SFRJ u New Yorku, Bernu, Bonnu i Tokyu, gdje su postignuti provedbeni operativni dogovori, koji bi trebali pridonijeti uspješnijem nastavku postupka prodaje. Razgovaralo se i o izvješću ekspertne skupine za sukcesiju kulturnih dobara Zajedničkog odbora, te o daljnim koracima u pogledu utvrđivanja općeg i pravnog statusa dijela nekretnina bivše SFRJ. Također, bilo je riječi i o mogućoj fizičkoj podjeli nekretnina u New Delhiju, Braziliji i Moskvi te eventualno i u Adis Abebi, o čemu su države sljednice imale različita stajališta, a dotaknulo se i temu mogućih izmjena i dopuna popisa nekretnina u Dodatku Aneksa B Ugovora o pitanjima sukcesije.

Dogovoren je nastavak sastanka Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, koji će se održati u ožujku 2018. godine.