Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Državna tajnica Bušić na OESS Konferenciji protiv antisemitizma

Rim, 29. siječnja 2018.

Državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić sudjelovala je u ponedjeljak, 29. siječnja 2018. u Rimu,  na Međunarodnoj konferenciji o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma na području OESS-a. Konferenciju je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije, u okviru talijanskog predsjedavanja OESS-om. Države sudionice potvrdile su predanost nastavku borbe protiv antisemitizma, kao i borbi protiv diskriminacije drugih vjerskih zajednica.

Državna tajnica Bušić istaknula je posvećenost Hrvatske tom važnom pitanju te dala pregled zakonodavnih mjera u tom smislu. Također, istaknula je i aktivnosti Radne skupine za praćenje zločina iz mržnje te posebno naglasila sudjelovanje Hrvatske u Međunarodnom savezu za sjećanje na Holokaust (IHRA), kao zemlje koja aktivno provodi mjere obrazovanja školske djece o Holokaustu unutar svog obrazovnog sustava.

OESS daje dobar okvir djelovanja u suzbijanju antisemitizma, putem ustrajnog rada na promicanju ljudskih prava i nediskriminacije, vrijednosti koje Hrvatska njeguje i promiče u zemlji i svijetu, dodala je na kraju svog izlaganja državna tajnica Bušić.