Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Aktivnosti i događanja

  • U okviru obilježavanja 15 godina rada Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Zrinka Ujević održala je u petak, 26. listopada 2018. u Vukovaru predavanje na temu „Budućnost Europske unije i mladi“. Više na: https://bit.ly/2OYE1fi
  • U petak, 26. listopada 2018. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo turizma održali su na Hvaru konzultacije s građanima pod nazivom  „EU politike: otoci do 2030. - pametni otoci“, na kojima se raspravljalo o hrvatskim otocima koji pametno raspolažu svojim resursima, prepoznaju svoje potencijale kao kreatore pametnog razvoja otoka u službi svojih građana te koriste talent, iskustvo, kulturu, identitet i ostale generatore osnaživanja hrvatskih otoka.
    Na Konzultacijama su na pitanja građana odgovarali ministrica regionalnoga razvoja i fondova i EU Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar turizma Gari Cappelli.
  • U okviru inicijative EU-a ,,Konzultacije s građanima'', u srijedu, 24. listopada 2018., predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio je studentima Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu o prednostima članstva u Europskoj uniji i izazovima budućnosti Europe. Više...
  • Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s Vladom i nadležnim ministarstvima objavilo je publikaciju „Pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji“. Publikacija predstavlja postignuća Hrvatske kao članice Europske unije na različitim područjima – u donošenju odluka na europskoj razini, gospodarstvu i financijama, značaju europskih fondova, potpori razvoju poljoprivrede i ribarstva, obrazovanju i osposobljavanju te prilikama za mlade, kulturi, obrani. Publikacija predstavlja i buduće djelovanje Hrvatske u okviru EU-a i njezinim ciljevima u sljedećem razdoblju – prvom predsjedanju Vijećem Europske unije 2020. godine te ulasku u schengenski prostor i europodručje. Publikaciju „5 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji“ preuzmite OVDJE.
  • Inicijativa konzultacija s građanima o budućnosti Europe službeno je predstavljena i pokrenuta 6. travnja 2018. godine na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. U dijalogu sa studentima i zainteresiranim građanima na temu budućnosti Europe sudjelovala je francuska ministrica za Europu Nathalie Loiseau i državna tajnica za europske poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić. Tijekom dijaloga pod nazivom "The Europe of tomorrow: give your opinion on the policies that matter to you" oko 130 sudionika razmijenilo je mišljenja o sudjelovanju građana u funkcioniranju EU te je naglašena važnost promoviranja europskih vrijednosti, kao i dijaloga s građanima i njihovog većeg uključivanja u kreiranju europskih politika i budućnosti…više.