Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Pregled viznog sustava

Ovdje su dostupne osnovne informacije o viznom sustavu koji vrijedi između Hrvatske i drugih država/entiteta.

Zbog mogućih promjena svakako se preporučuje prije putovanja zatražiti dodatne obavijesti:

*Prije odlaska na put, obavezno provjerite i preporuke za putovanje, koje možete naći ovdje.

 

VAŽNA OBAVIJEST:

Odlukom Vlade Republike Hrvatske, od 22. srpnja 2014., utvrđena je primjena Odluke br. 565/2014/EU. Svi stranci koji su nositelji valjanih schengenskih isprava, kao i oni koji su nositelji viza i dozvola boravka Bugarske, Cipra i Rumunjske, ne trebaju dodatnu (hrvatsku) vizu za Hrvatsku.

Stranci koji su nositelji:

  • jedinstvene vize (C) koja vrijedi za područje svih država Schengeskoga prostora, valjane za dva ili više ulazaka;
  • vize s ograničenom područnom valjanošću (LTV), izdane nositelju putne isprave što je ne priznaju jedna ili više, ali ne sve države Schengenskoga prostora, a koja vrijedi za područje država koje priznaju tu putnu ispravu, valjane za dva ili više ulazaka;
  • dugotrajne vize (D) za boravak dulji od 90 dana, koju je izdala jedna od država članica Schengenskoga prostora;
  • dozvole boravka koju je izdala jedna od država članica Schengenskoga prostora,
  • vize, valjane za dva ili više ulazaka, i dozvole boravka Bugarske, taksativno navedene u Prilogu I. Odluke br. 565/2014/EU,
  • vize, valjane za dva ili više ulazaka, i dozvole boravka Cipra, taksativno navedene u Prilogu III. Odluke br. 565/2014/EU;
  • vize, valjane za dva ili više ulazaka, i dozvole boravka Rumunjske, taksativno navedene u Prilogu IV. Odluke br. 565/2014/EU;

ne trebaju vizu za tranzit, ili za namjeravani boravak na području Hrvatske koji ne prelazi 90 dana u svakom razdoblju od 180 dana.

Tekst Odluke br. 565/2014/EU dostupan je na poveznici:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2014:157:FULL&from=EN

Državljanima Republike Kosova, koji su nositelji valjanih schengenskih viza s ograničenom područnom valjanošću (LTV vize), za 2 ili više ulazaka, a koje vrijede za sve države članice Schengenskoga prostora osim za Grčku i Španjolsku, nije potrebna dodatna (hrvatska) viza za tranzit ili za ulazak u Hrvatsku i kratkotrajni boravak (do 90 dana).

Rok valjanosti navedenih isprava koje se priznaju kao jednakovrijedne hrvatskoj vizi mora pokrivati trajanje tranzita ili boravka na području Hrvatske.

Olakšani ulazak stranaca na snazi je do dana potpune primjene odredaba schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj. 

***

Stranci, kojima je potrebna viza za Hrvatsku, zahtjev za vizu mogu ispuniti i putem internetskih stranica na poveznici crovisa.mvep.hr (dostupan je na hrvatskom, engleskom, ruskom, ukrajinskom, turskom i albanskom jeziku). Nakon ispunjavanja online zahtjeva, potrebno ga je otisnuti i s ostalom propisanom dokumentacijom podnijeti zahtjev za vizu u nadležnom hrvatskom veleposlanstvu/konzulatu, viznom centru ili posredstvom akreditirane turističke agencije.

***

Zahtjevi za vizu mogu se podnijeti i u VFS viznim centrima u Alžiru, Armeniji, Bjelarus, Egiptu, Filipinima, Gruziji, Indiji, Indoneziji, Jordanu, Kazahstanu, Libanonu, Kataru, Kuvajtu, Maroku, Nigeriji, Južnoj Africi, Omanu, Rusiji, Saudijskoj Arabiji, Tajlandu,Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Ukrajini i Vijetnamu. Dodatne informacije dostupne su za svaku državu/entitet u padajućem izborniku Pregleda viznog sustava.

***

Svi upiti u vezi s hrvatskim viznim sustavom mogu se uputiti na e-mail adresu: vize@mvep.hr

REPUBLIKA TURSKA
Uspostava diplomatskih odnosa: 26.8.1992.

DM/KU u RH ili susjednoj/drugoj državi

Zagreb

Ulica Andrije Hebranga 32-34
10 000 Zagreb
HRVATSKA


Tel: +385 1 48 64 660
Fax: +385 1 48 64 670
Zagreb

Andrije Hebranga 32-34
10000 Zagreb
HRVATSKA


Tel: 48-55-202; 48-55-673
Fax: 48-55-404
Zagreb

Andrije Hebranga 32-34
10000 Zagreb
HRVATSKA


Tel: 48-54-261; 48-64-677
Fax: 48-54-261
Zagreb

Ulica Andrije Hebranga 34.
10000  Zagreb


Tel: 01 333 39 30; 333 39 31;
Fax: 01 333 39 32

DM/KU Republike Hrvatske

Ankara

Aziziye Mah.
Kırkpınar Sokak 18/5
06690 Çankaya - Ankara


Tel: 0090 312 446 0831, 446 9460
Fax: 0090 312 446 4700
Istanbul

Asmali Mescit Mah.
Oteller Sok. No:1/2
34420 Tepebasi/Beyoglu
Istanbul
TURSKA


Tel: 0090 212 293 5467, 293 5468
Fax: 0090 212 293 5476
Izmir

Şair Eşref Bulvarı No: 6/7
35230 Çankaya - IZMIR
TURSKA


Tel: + 90 232 446 2870
Fax: +90 232 445 7720
Antalya

Rixos Downtown Antalya
Sakıp Sabancı Bulvarı Konyaaltı Sahili
07050 Muratpaşa - ANTALYA
TURSKA


Tel: +90 242 310 5211
Fax: +90 242 323 4428

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava

Državljani TURSKE:

Obična putovnica Da
Diplomatska/službena putovnica Ne

* Državljani Republike Turske, koji su nositelji posebnih putovnica, ne trebaju vizu za ulazak i boravak do 90 dana ili za prolazak kroz državno područje Republike Hrvatske.

** Viza nije potrebna nositeljima valjanih običnih putovnica ako su:
-civilni članovi posada hrvatskih i turskih civilnih zrakoplova, kao i članovi spasilačkih ekipa;
-članovi posada hrvatskih i turskih zrakoplova, koji sudjeluju u spasilačkim misijama, kao i članovi spasilačkih ekipa;
-civilni članovi posada pomorskih brodova.
Zahtjevi za vizu mogu se podnijeti u VFS viznim centrima u Ankari, Gaziantepu, Istanbulu, Izmiru, Bursi i Antaliji
Dodatne informacije dostupne su na http://www.vfsglobal.com/croatia/Turkey/index.html ili kontaktirajte Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ankari/Generalni konzulat RH u Istanbulu.

Državljani RH:

Obična putovnica Da
Diplomatska/službena putovnica Ne

* Hrvatski državljani koji turistički ili poslovno putuju u Tursku mogu ishoditi vizu putem elektronskog sustava zahtjeva za vizu - E-viza na internetskoj stranici www.evisa.gov.tr. Informacija o iznosu vizne pristojbe dostupna je na internetskoj stranici www.mfa.gov.tr.

**od 05. siječnja 2016. godine sve osobe koje namjeravaju putovati u Republiku Tursku u svrhe koje nisu pokrivene elektronskom vizom (E-vizom), zahtjev za vizu moraju podnijeti elektronskim putem na internetskoj stranici www.visa.gov.tr prilikom čega će dobiti termin kada će im u Veleposlanstvu Republike Turske biti izdana viza

***Od 05.siječnja 2016. godine sve osobe koje putuju u Republiku Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u Republici Turskoj

**** Od 1. siječnja 2015. putna isprava mora vrijediti još najmanje 60 dana od datuma prestanka valjanosti vize, produljenja vize ili dozvole boravka.

***** Viza nije potrebna nositeljima valjanih običnih putovnica ako su:
-civilni članovi posada hrvatskih i turskih civilnih zrakoplova, kao i članovi spasilačkih ekipa;
-članovi posada hrvatskih i turskih zrakoplova, koji sudjeluju u spasilačkim misijama, kao i članovi spasilačkih ekipa;
-civilni članovi posada pomorskih brodova.