Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Ujedinjeni Arapski Emirati

11.1.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

KRATKO OBJAŠNJENJE
S ciljem sprječavanja širenja zaraze COVID-19, vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata privremeno je uvela mjeru ograničenja ulaska u zemlju od 19. ožujka 2020. u 12 sati lokalnog vremena do daljnjega za sve državljane i one koji imaju vize za boravak, turističke vize i vize pri dolasku. Iznimka vrijedi za državljane Ujedinjenih Arapskih Emirata, državljane GCC-a odnosno zemalja članica Savjeta za zaljevsku suradnju (osim državljana Katra) i vlasnike diplomatskih putovnica te putnici koji su u tranzitu u zračnim lukama Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Usprkos najavi kako će zračne luke u zemlji privremeno biti zatvorene s danom 26.3.2020. u 23:59, nadležne vlasti promijenile su odluku te je ona stupila na snagu 25.3.2020. godine.

Od 7.7.2020. samo Emirat Dubai otvara granice i dopušta dolazak turistima pod određenim uvjetima.

 1. Turisti koji putuju u Dubai mogu sa sobom donijeti rezultate testa COVID-19 (ne stariji od 96 sati) ili obaviti testiranje po slijetanju u zračnoj luci Dubai.
 2. Svi pozitivni na COVID-19 obvezni su biti u 14-dnevnoj karanteni o vlastitom trošku.
 3. Obvezno međunarodno zdravstveno osiguranje.
 4. U slučaju potrebnog liječenja ili tretmana u UAE, putnici su dužni podmiriti sve troškove liječenja.

Za putovanje u Abu Dhabi obavezan je negativan COVID-19 test ne stariji od  96 sati, samoizolacija u trajanju od 14 dana te nošenje narukvice za praćenje tijekom 14-dnevne samoizolacije. Više informacija dostupno je na sljedećim poveznicama:

https://www.etihad.com/content/dam/eag/etihadairways/etihadcom/Global/pdf/abu-dhabi-travel-guide/flying-to-and-from-abu-dhabi-guide-en.pdf

https://www.etihad.com/content/dam/eag/etihadairways/etihadcom/Global/pdf/abu-dhabi-travel-guide/abu-dhabi-quarantine-guidelines-en.jpg

Sigurnosna situacija u zemlji je vrlo dobra.

Relativno visoki postotci zaraženih korona virusom su najviše odraz intenzivnog testiranja. Epidemiološka situacija je slična europskom prosjeku, zdravstveni sustav je razvijen i visokog standarda.

Uvjeti za ulazak hrvatskih državljana u Ujedinjene Arapske Emirate su navedeni na slijedećoj poveznici:

https://www.visitdubai.com/en/plan-your-trip/visa-information

Hrvatski državljani mogu dobiti turističke vize s rokom valjanosti od 90 dana pri ulasku u zemlju.

Uvjeti za ulazak u Ujedinjene Arapske Emirate su podložni promjenama, a navedeni su na:

https://www.emirates.com/hr/english/help/covid-19/travel-requirements-by-destination/#81338

Ako je putovanje u UAE potrebno, neovisno o pozitivnim naznakama, potrebno je pridržavati se svih mjera predostrožnosti.

KONZULARNA ZAŠTITA:
Za konzularnu pomoć hrvatskim državljanima, nadležno je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kairu, Arapska Republika Egipat.

SAVJET ZA PUTOVANJE:
Hrvatskim državljanima savjetujemo oprez i poštivanje uputa lokalnih vlasti, budući da postoji mogućnost terorističkih napada usmjerenih na strane državljane, turistička mjesta, kao i na interese drugih država.

U listopadu 2018. godine Ministarstvo zdravstva UAE obznanilo je kako svi stranci uključujući i strance s odobrenim boravkom, prije ulaska na područje UAE imaju obvezu ispuniti e-obrazac (http://www.mohap.gov.ae/en/services/Pages/361.aspx) i ishoditi dozvolu za unos lijekova u osobne svrhe. Ministarstvo zdravstva je objavila priručnik (http://www.mohap.gov.ae/Files/MOH_Service/361/User%20Manual%20-%20Import%20and%20Export%20Services.pdf) u kojem informira strance o ispunjavanju e-obrasca kao i prilaganju dokumentaciju u svrhu ishođenja navedenog odobrenja.

Za više informacija savjetujemo da se obratite Ministarstvu zdravstva UAE na mail adresu info@moh.gov.ae ili na broj telefona +97126520500. Stranci koji doputuju na područje UAE bez gore spomenutog odobrenja i potrebne dokumentacije, neće moći unijeti lijekove te će ih sankcionirati sukladno zakonodavstvu UAE.

Vlasti UAE obustavile su diplomatske odnose s Katarom. Sve zračne i morske luke, granični prijelazi između UAE i Katara zatvoreni su od početka lipnja 2017. Prije planiranja putovanja potrebno je obratiti se turističkoj agenciji za više informacija.

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Arapskoj Republici Egipat
(nerezidentno pokriva: Etiopiju, Jemen, Jordan, Libanon, Siriju, Sudan, UAE, Saudijsku Arabiju;radno pokriva: Džibuti, Eritreju, Irak i Palestinsku Samoupravu)
tel: 00202 273 83 155, 273 55 815
fax: 00202 27355812

3, Abou El Feda St.
Zamalek, Cairo
EGYPT


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).