Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske

13.1.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE SVIH PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

S obzirom na objavu Vlade UK o novoj varijanti koronavirusa bržeg intenziteta širenja; uvođenje strogih restriktivnih mjera u cijeloj UK (lockdown) s ciljem suzbijanja pandemije, a za koje se očekuje da će biti na snazi najkraće do polovine veljače 2021.; kao i na restrikcije koje je više država uvelo u odnosu na letove iz UK, savjetujemo hrvatskim državljanima da u ovom trenutku ne putuju iz Ujedinjene Kraljevine u Republiku Hrvatsku niti iz Republike Hrvatske u Ujedinjenu Kraljevinu, osim u slučaju nužde. S obzirom na nepoznanice vezane uz razvoj situacije i daljnje odluke Vlade UK i vlada drugih država, koje mogu rezultirati daljnjim epidemiološkim restrikcijama i ograničenjem raspoloživosti letova, sugeriramo hrvatskim državljanima koji namjeravaju putovati iz UK u RH i obrnuto da redovito prate informacije objavljene na službenim stranicama britanske i hrvatske Vlade te informacije objavljene na internetskoj stranici kompanije Croatia Airlines, kao i da budu u stalnom kontaktu s kompanijama preko kojih su kupili zrakoplovne karte. Također savjetujemo praćenje informacija objavljenih na javnim stranicama zračnih luka u UK i RH.

Počevši od 18. siječnja u 4 sata ujutro,  sve osobe koje putuju u UK, uključujući i britanske državljane, uz vrlo uski popis iznimki, moraju prije polaska na put pokazati negativni PCR test na COVID-19 ne stariji od 72 sata, bez kojeg im neće biti dopušteno ukrcavanje.
Riječ je o dodatnoj mjeri uz već postojeće mjere samoizolacije po ulasku u UK. Ukoliko osoba uđe u UK bez posjedovanja testa, može biti kažnjena novčanom kaznom od 500 GBP, a predviđene su i kazne za avioprijevoznike koji to dopuste. Najavljeno je da će na službenim stranicama Vlade biti objavljene dodatne upute o informacijama koje će putnici morati predočiti prigodom prijave za let i ulaska u UK u kontekstu demonstriranja negativnog testa, o čemu će biti obaviješteni i avioprijevoznici. Za trenutno dostupne informacije upućujemo na link https://www.gov.uk/government/speeches/international-travel-update-11-january-2021, te svim putnicima preporučujemo praćenje službene stranice Vlade UK i Ministarstva prometa (Department for Transport), kao i dodatno informiranje kod svog avioprijevoznika o svim potrebnim radnjama.

Dodatno, budući da RH trenutno nije na listi izuzeća od samoizolacije/karantene, sve osobe koje putuju iz RH u Englesku moraju se po prelasku granice samoizolirati u razdoblju od 10 dana ili se privatno testirati 5 dana od dolaska, nakon čega - u slučaju negativnog testa - mogu prekinuti samoizolaciju.

Putnici mogu naručiti test prije putovanja u UK isključivo od certificiranih privatnih proizvođača čiji je popis dostupan na stranici https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing#test-to-release-for-international-travel.

Informacije vezane uz samoizolaciju dostupne su na stranici  https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-how-to-self-isolate-when-you-travel-to-the-uk. Na istoj stranici objavljen je i popis određenih kategorija osoba (tzv. key workers) koji ne podliježu obvezi samoizolacije. Svi putnici – bez obzira na to žele li se testirati ili ne -  moraju prije ulaska u UK ispuniti formular s kontakt podacima (tzv. contact locator form). Napominjemo kako se za sva dodatna pitanja vezano uz karantenu potrebno obratiti nadležnim britanskim tijelima. Daljnje informacije vezane uz prelazak granice mogu se pronaći na stranici https://www.gov.uk/uk-border-control. Škotska, Wales i Sjeverna Irska imaju vlastita pravila vezana uz putovanja, te u slučaju putovanja u te regije sugeriramo detaljno proučiti informacije objavljene na web stranicama regionalnih vlada.

Slijedom isteka prijelaznog razdoblja za izlazak UK iz EU 31. prosinca 2020., hrvatski državljani (kao i svi drugi EU, EGP i švicarski državljani) moći će prelaziti UK granicu s važećom osobnom iskaznicom do 1. listopada 2021. godine, nakon čega će tu pogodnost moći koristiti samo određene kategorije građana koje imaju reguliran boravak u UK. Službene informacije o prelasku granice UK s osobnom iskaznicom pratite na https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021.
 

Službene informacije o uvjetima ulaska u UK i prelaska granice UK dostupne su na https://www.gov.uk/uk-border-control.


U UK je na snazi najviša razina restriktivnih mjera u kontekstu suzbijanja pandemije koronavirusa. Prije nužnog putovanja u Englesku savjetujemo detaljno proučiti informacije o važećim mjerama na stranici https://www.gov.uk/guidance/national-lockdown-stay-at-home. U slučaju putovanja u Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku, savjetujemo proučiti web stranici regionalnih vlada s informacijama o mjerama koje su trenutno na snazi u tim regijama.

U slučaju kontakta sa zaraženom osobom ili sumnje u zarazu, potrebno je slijediti upute britanskih vlasti, koje su dostupne na linku: https://111.nhs.uk/service/covid-19.  


Informacije o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i rizicima dostupne su na stranici https://coronavirus.data.gov.uk/?_ga=2.207355157.705313757.1604312024-1771780447.1576833720.


Posebno ističemo obvezu nošenja maski u svim sredstvima javnog prijevoza, uključujući taksi i Uber, kao i u svim javnim zatvorenim prostorima (dućani, ustanove itd.).

Povratak u Republiku Hrvatsku: U ovom je trenutku u Hrvatsku moguće putovati koristeći komercijalna sredstva putovanja.

KONZULARNA ZAŠTITA

Konzularni odjel Veleposlanstva RH u Londonu je tijekom trajanja pandemije COVID19 otvoren samo za žurne slučajeve uz prethodnu najavu na conlon@mvep.hr. Za sve konzularne informacije možete se obratiti na brojeve 0044 7766 912 458, 0044 7500 460 159 , 0044 7493 030 106 i 004420 73877744.

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske
(Pokriva Republike Ganu, Gambiju, Liberiju, Sijera Leone i Saveznu Republiku Nigeriju)
tel: 0044 20 73872022, konzul.: 73871144
fax: 0044 20 73870310, konzul.: 73870936

21 Conway Street
London W1T 6BN
UK


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).