Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Švicarska

12.6.2020.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

Vlada Švicarske potvrdila je raniju najavu kako će se od 15. lipnja 2020.g. potpuno slobodno kretanje osoba primjenjivati sa svim državama EU/EFTA(što uključuje i Hrvatsku) i UK. Međutim, dč EU Bugarska, Irska, Hrvatska, Rumunjska i Cipar, koje nisu u Schengenu, kao i UK koja nije u Schengenu, ali se Sporazum o slobodnom kretanju osoba i dalje primjenjuje na UK do 31.12.2020. ostati će na listi visokog rizika i nakon 15. lipnja, što znači da će se ograničenja nastaviti odnositi na državljane trećih zemalja koji žele ući u Švicarsku iz tih zemalja. Međutim, osobama obuhvaćenih s pravom slobodnog kretanja bit će dozvoljeno ponovno ući u Švicarsku od 15. lipnja. To uključuje državljane ovih šest zemalja, članove njihovih obitelji, bez obzira na njihovo državljanstvo i državljane trećih zemalja koji su izaslani u Švicarsku od tvrtki sa sjedištem u tim zemljama, bilo koje godine na najviše 90 dana.

Aktualne informacije u vezi sa COVID-19 virusom, podaci o oboljelima i mjere švicarskih vlasti dostupne su na poveznici švicarskog Saveznog ureda za javno zdravstvo (BAG), na njemačkom, engleskom, francuskom i talijanskom jeziku:

https://www.bag.admin.ch/bag/de/home.html.

Prema procjenama Saveznog vijeća (vlada Švicarske) aktualni epidemiološki pokazatelji su ohrabrujući (oko 20-ak novozaraženih dnevno) i nakon postupnih ublažavanja restrikcija u tri faze započetih 27. travnja, nastavljenih 11. svibnja, 8. lipnja se prema planu nastavilo s trećom fazom ublažavanja restriktivnih mjera u samoj Švicarskoj u području kulture, turizma i obrazovanja. Od 28. svibnja mogu se održavati religijska okupljanja, uz poštivanje higijenskih mjera.

Savezno vijeće i dalje preporučuje ostanak kod kuće, pogotovo bolesnima, rizičnim skupinama ili starijima od 65 godina te i dalje apelira na pridržavanje preporuka o držanju razmaka i higijeni. Ne postoji obaveza nošenja maski za lice, ali se preporučuje za vrijeme prometnih gužvi u javnom prijevozu.

Od 30. svibnja u spontanim okupljanjima podiže se dozvoljeni broj osoba s maksimalno 5 na maksimalno 30 osoba (npr. piknici, igranje nogometa).

Od 6. lipnja dopušteni su javni događaji koji okupljaju do 300 osoba. Dopuštaju se turističke aktivnosti, sportski treninzi i slično. Ovo uključuje i kina, kazališta, bazene, zoološke vrtove, kampove i grupne izlete.

Od 19. lipnja ukinuti će se „izvanredno stanje“ koje prelazi u „specijalno stanje“ što znači vraćanje većih ovlasti kantonima, a na saveznoj razini vraćanje glavnog težišta odgovornosti s vlade na parlament u odlučivanju o daljnjim mjerama.

Zabrana okupljanja događanja između 300 i 1000 osoba ostaje i dalje na snazi, ali ju vlada

planira ponovno razmotriti 24. lipnja. Zabrana okupljanja više od 1000 osoba ostaje na snazi do 31. kolovoza

Od 8. lipnja kantoni su nastavili s postupcima za zapošljavanje radnika dč EU/EFTA. CH tvrtke mogu zapošljavati i visoko stručne radnike i iz trećih zemalja, pod određenim uvjetima, ako je to u javnom interesu i ako su neophodni. Kantoni su ponovno započeli s postupcima apliciranja za dozvole kratkotrajnog boravka u Švicarskoj. Spajanje obitelji je moguće (pod određenim uvjetima). Školarcima i studentima je dopušten ulazak u Švicarsku.

Dana 24. lipnja Savezno vijeće će raspravljati o daljnjem ublažavanju restrikcija.

 

Do 15. lipnja 2020.g. granice Švicarske Konfederacije su za hrvatske državljane u načelu zatvorene, a turistički i slični neopravdani ulasci i prolasci kroz Švicarsku nisu dopušteni, ali postoje iznimke kada je pod određenim uvjetima moguć prelazak granice. Hrvatski državljani u Švicarsku mogu putovati, zbog opravdanih razloga, u slučaju posjedovanja dokumenata kojima se može dokazati švicarsko državljanstvo, dozvolu boravka u Švicarskoj Konfederaciji (L / B / C / Ci), prekograničnu dozvolu (G), vizu D za dugotrajni boravak ili vizu C izdanu radi poslovne svrhe kao specijalisti u području zdravstva, u svrhu službenog posjeta od velike važnosti ili zajamčene dozvole boravka te ukoliko je Švicarska tranzitna zemlja na putu prema zemlji u koju osoba ima dozvoljen ulazak ili u slučaju krajnje nužde, npr. smrt člana obitelji.

Nema opće obavezne karantene nakon ulaska u Švicarsku za osobe koje nemaju simptome bolesti. Za ostale i za one koje očekuju simptome ili su bili u kontaktu sa zaraženim preporučuju se mjere samoizolacije i izbjegavanje aktivnosti koje bi mogle proširiti virus.

Promet unutar Švicarske funkcionira redovito dok se redovni prekogranični javni prijevoz postupno normalizira. Ponovno je otvorena izravna zračna liniju iz Züricha prema Hrvatskoj. Aktualnosti vidjeti na sljedećoj poveznici: https://m.croatiaairlines.com/Important-notice/

Sve navedene informacije podložne su promjenama, stoga je prije kretanja na put potrebno provjeriti aktualne informacije i uvjete pod kojima je takav put izvediv.

 

Detaljnije informacije o prijelazu granica dostupne su na slijedećim poveznicama:

https://www.sem.admin.ch

https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/aktuell/aktuell/faq-einreiseverweigerung.html

https://ec.europa.eu/transport/sites/transport/files/switzerland_covid19.pdf

http://www.pwebapps.ezv.admin.ch/apps/dst/?lang=1

https://www.koronavirus.hr/sto-moram-znati/o-putovanju/idete-na-put-sve-informacije-na-jednom-mjestu/22


Ostale korisne poveznice:

https://www.srf.ch/news/   (vijesti)
https://www.swissinfo.ch/ (vijesti)
https://www.polizei-schweiz.ch/  (policijske vijesti, nesreće)
https://www.tcs.ch/de/tools/verkehrsinfo-verkehrslage/aktuelle-lage.php (stanje na cestama)
https://www.slf.ch/de/lawinenbulletin-und-schneesituation.html#lawinengefahr (lavine)

KONZULARNA ZAŠTITA:

U Bernu se nalazi Veleposlanstvo Republike Hrvatske u sklopu kojeg je Konzularni odjel veleposlanstva. Generalni konzulat RH nalazi se u Zürichu. Konzulat RH na čelu s počasnim konzulom djeluje u Luganu.

Diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji prilagođavaju svoj rad  okolnostima pandemije koronavirusa te se nastavlja s pružanjem svih konzularnih usluga, ali uz prethodnu najavu i dogovor termina putem telefona ili elektronske pošte te uz odgovarajuće zaštitne higijenske mjere. Zbog situacije s koronavirusom do daljnjega se ne održavaju konzularni dani na području Švicarske već se iste konzularne usluge pružaju u Konzularnom odjelu veleposlanstva RH u Bernu.

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA:

Državljani Republike Hrvatske mogu ulaziti na područje Švicarske Konfederacije i na osnovi valjane osobne iskaznice. Za detaljnija pojašnjenja oko uvjeta ulaska na područje Švicarske Konfederacije možete se obratiti i Regionalnom konzularnom centru Švicarske Konfederacije u Beču.

DODATNE OBAVIJESTI:

Osigurane osobe HZZO-a mogu za vrijeme boravka u ŠK koristiti zdravstvene usluge neodgodive naravi osnovom Europske kartice zdravstvenog osiguranja koju im je izdao HZZO.

Korištenje švicarskih autocesta i nacionalnih cesta plaća se godišnjim vinjetama koje vrijede 13 mjeseci (od 1. prosinca 2020. do 31. siječnja 2021.). Za vožnju bez vinjete plaća se kazna.

 

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji
(Pokriva Kneževinu Lihtenštajn)
tel: 0041 31 352 02 36; 0041 31 352 02 79
fax: 0041 31 352 03 73

Thunstrasse 45
3005 Bern
ŠVICARSKA


Zbog globalne pandemije koronavirusa COVID-19, preporučujemo hrvatskim državljanima izbjegavanje putovanja koja nisu nužna.

Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).