Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Švicarska

12.4.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

Uvjeti ulaska u Švicarsku Konfederaciju iz Republike Hrvatske od 19. travnja 2021.

Republika Hrvatska se od 19. travnja 2021. ponovo nalazi na švicarskom popisu zemalja s visokim rizikom od zaraze koronavirusom, tako da osobe koje u Švicarsku Konfederaciju dolaze iz Republike Hrvatske imaju obavezu desetodnevne karantene, ali i obavezu predočenja negativnog PCR testa izdanog u posljednja 72 sata, neovisno o tome kojim prijevoznim sredstvom dolaze. Djeca do navršene dvanaeste godine života nisu dužna imati dokaz negativnog testa prilikom prelaska švicarske granice (karantena je obavezna), ali u slučaju putovanja zrakoplovom potrebu posjedovanja negativnog testa, radi ukrcaja u zrakoplov, potrebno je provjeriti sa zračnim prijevoznikom.

Također sve osobe koje dolaze u Švicarsku Konfederaciju iz Republike Hrvatske, bilo kojim prijevoznim sredstvom, uključujući i one koje su izuzete od obaveze testiranja i karantene, dužne su ispuniti online obrazac koji je dostupan ovdje: https://swissplf.admin.ch/

U roku od dva dana od dolaska u Švicarsku Konfederaciju osoba je svoj dolazak obavezna prijaviti kantonalnim vlastima. Prethodno popunjeni online obrazac ne isključuje obavezu prijave dolaska kantonalnim vlastima. Potrebno je slijediti upute kantonalnih vlasti vezano uz izolaciju i mogući izlazak iz nje.

Desetodnevna karantena se može skratiti nakon sedmog dana negativnim PCR ili antigenskim testom.

Detalji o propisanim postupcima pri ulasku u Švicarsku Konfederaciju dostupni su na sljedećoj poveznici: https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html

Od 2. lipnja 2020. Savezni ured za javno zdravstvo objavljuje i prema potrebi ažurira popis zemalja i područja s visokim rizikom zaraze. Aktualnoj listi može se pristupiti putem poveznice: https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html

Izuzeća od obveze posjedovanja negativnog testa i karantene su moguća za slijedeće kategorije osoba koje dolaze u Švicarsku Konfederaciju kopnenim ili vodenim putem (osobe s popisa koje dolaze zračnim putem oslobođene su samo karantene):

- osobe u tranzitu;

- osobe koje dolaze iz neodgodivih medicinskih ili neodgodivih poslovnih razloga;

- osobe koje su boravile u državi ili području s povećanim rizikom od zaraze iz važnih profesionalnih ili medicinskih razloga bez mogućnosti odgode i koji se  vraćaju u Švicarsku Konfederaciju;

- osobe koje su kao putnici u tranzitu provele manje od 24 sata u područjima visokog rizika;
- osobe koje profesionalno obavljaju djelatnost transporta (osoba i dobara);
- osobe čija je djelatnost neodgodiva zbog potreba u zdravstvu, javne sigurnosti te koje su neophodne za funkcioniranje diplomatskih i konzularnih misija (radi izuzimanja od obaveze
karantene ove kategorije osoba, potrebno je da poslodavac obrazloži i dokaže kako bi njihova desetodnevna odsutnost onemogućila normalno funkcioniranje navedenih službi);

- osobe koje su u posljednja tri mjeseca prije ulaska u Švicarsku Konfederaciju bile zaražene koronavirusom i opet su zdrave (potrebna je odgovarajuća liječnička potvrda i pozitivan nalaz PCR testa ne stariji od tri mjeseca).

Za ostala izuzeća potrebno je obratiti se nadležnom kantonalnom uredu za javno zdravstvo.

Epidemiološke mjere koje su na snazi u Švicarskoj Konfederaciji mogu se pronaći na poveznici: https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/massnahmen-des-bundes.html


Za putnike koji dolaze u Švicarsku Konfederaciju otvoren je info telefon: +41 58 464 44 88 (dostupan svakodnevno od 6:00 do 23:00).

Uvjeti ulaska u Švicarsku Konfederaciju iz Republike Hrvatske do 18. travnja 2021.

Republika Hrvatska se od 21. siječnja 2021. do 18. travnja 2021. nije nalazila na švicarskom popisu zemalja s visokim rizikom od zaraze koronavirusom. Za ulazak u Švicarku Konfederaciju nije potrebno predočiti negativan PCR test, osim u slučaju putovanja zrakoplovom! Od 8. veljače 2021. obavezno je pri ukrcaju na zrakoplov predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Ovo vrijedi za sve putnike koji u Švicarsku dolaze zrakoplovom, pa i one koje dolaze s područja koja nisu na švicarskom popisu područja s visokim rizikom od zaraze koronavirusom.

Također, od 8. veljače, sve osobe koje u Švicarsku dolaze zrakoplovom, autobusom, vlakom ili brodom obavezne su ispuniti on-line obrazac koji je dostupan ovdje: https://swissplf.admin.ch/formular.

 

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji
(Pokriva Kneževinu Lihtenštajn)
tel: 0041 31 352 02 36; 0041 31 352 02 79
fax: 0041 31 352 03 73

Thunstrasse 45
3005 Bern
ŠVICARSKA


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).