Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Švedska

11.10.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

Strani državljani stariji od 18 godina koji ulaze u Švedsku moraju dokazati da nemaju aktivnu infekciju virusom Covid-19 i to predočenjem EU digitalne potvrde (ukoliko dolaze iz druge EU/EEZ države) ili posjedovanjem negativnog rezultata testa na Covid-19 ne starijeg od 72 sata od uzimanja testa do dolaska na granični prijelaz. Navedeno se ne odnosi na putnike iz: Danske, Finske, Islanda i Norveške koji u Švedsku ulaze bez ograničenja vezanih za virus Covid-19.

Za ulazak iz drugih zemlja EU/EEZ dovoljna je EU digitalna COVID potvrda ili ekvivalentna potvrda.

EU digitalna COVID potvrda sadrži podatke kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, uz podatke o:

• primljenom cjepivu protiv Covid-19 (potvrda o cjepivu),

• negativnom rezultatu testa na infekciju Covid-19 uzetog unutar 72 sata prije dolaska (potvrda o testiranju), ili

• oporavak od Covid-19 (potvrda o preboljenju).

Digitalna potvrda može se koristiti u digitalnom ili papirnatom obliku, a podaci u potvrdi trebaju biti na službenom jeziku zemlje izdavatelja i engleskom jeziku.

Do 31. listopada 2021. na snazi je i opća zabrana ulaska iz trećih zemalja (uključujući i Veliku Britaniju) bez posjedovanja negativnog COVID testa ne starijeg od 72 sata do trenutka prelaska granice.

Švedska će uvijek primjenjivati ​​propise o ulasku prema posljednjoj zemlji iz koje ste ušli, čak i ako je ona samo tranzitna zemlja.

Potvrde o negativnom testu mogu se izdati u bilo kojoj zemlji.

Potvrde o cjepivu ili oporavku mogu se izdati u EU/EGP -u, Švicarskoj, San Marinu, Andori, Monaku ili Vatikanu.

Potvrde o oporavku bit će prihvaćene samo za ulazak iz zemlje EEZ, iz drugih zemalja potreban je negativan test na COVID, star najviše 72 sata ili certifikat o COVID -u EU ili certifikat o cjepivu izdat u takozvanoj odobrenoj zemlji.

Od obveze su nadalje izuzeti:

- švedski državljani,

- osobe mlađe od 18 godina

- strani državljani koji žive u Švedskoj (upisani u registar stanovništva),

- osoblje u međunarodnom prometnom sektoru

-  stranci koji putuju zbog nužnih obiteljskih razloga

- pomorci

- diplomatsko i konzularno osoblje stranih predstavništava u Švedskoj i članovi njihovih obitelji

- stranci u potrebi za međunarodnom zaštitom (npr. azilanti) ili osobe koje dolaze zbog drugih humanitarnih razloga

testa na COVID-19, ne stariji od 48 h od uzimanja testa do dolaska na granični prijelaz (PCR, antigenski i LAMP testovi).

Više o aktualnim uvjetima ulaska u Švedsku može se pronaći na poveznici:

https://polisen.se/en/the-swedish-police/the-coronavirus-and-the-swedish-police/travel-to-and-from-sweden/

https://polisen.se/en/the-swedish-police/the-coronavirus-and-the-swedish-police/faq/

https://www.government.se/articles/2020/04/faqs--entry-to-the-eu-via-sweden-banned/

Hrvatskim državljanima preporučuje se praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje svih preporuka. Aktualne informacije o situaciji s korona virusom u Švedskoj objavljuju se na Internet stranicama nadležnih tijela:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/

https://www.krisinformation.se/en/hazards-and-risks/disasters-and-incidents/2020/official-information-on-the-new-coronavirus

 

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA:

Kraljevina Švedska članica je Europske unije i Schengenskog prostora unutar Europske unije. Za putovanje državljana Republike Hrvatske u Kraljevinu Švedsku potrebno je imati važeće putne isprave - putovnicu ili osobnu iskaznicu izdanu nakon 01.01.2003. Za putovanje nije potrebna viza. Važeća valuta je švedska kruna –skraćenica SEK.

 

DODATNE OBAVIJESTI:

Sve hitne službe (policija, vatrogasci i hitna pomoć) koriste telefonski broj 112 (servis je dostupan i na engleskom jeziku). Potrebno tj. preporučljivo je imati Europsku karticu zdravstvenog osiguranja koju izdaje HZZO - više informacija na www.hzzo.hr.

Za komunikaciju osim švedskog jezika, većina lokalnog stanovništva koristi i engleski jezik.

Promjena i kupnja strane valute obavlja se u mjenjačnicama, jer samo rijetke banke pružaju ovaj oblik usluge.

Za vozače motornih vozila dozvoljena količina alkohola u krvi je 0,2%.

Na prometnicama nema naplate cestarina.

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA):

U slučaju potrebe za napuštanjem zemlje, obratite se Veleposlanstvu u Stockholmu.

 

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj
(Pokriva Republiku Latviju)
tel: ++ 46 8 4405 280
++ 46 8 4405 283 (konzularni)
fax: 0046 8 678 8320

Blasieholmsgatan 5
111 48 Stockholm
ŠVEDSKA


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).