Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Sjedinjene Američke Države

8.11.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE SVIH PUTOVANJA

Od dana 08. studenog 2021. godine, SAD će ukinuti postojeća ograničenja za tzv. ne-esencijalna (turistička) putovanja iz niza država u SAD, uključujući i iz  država članica Schengenskog područja, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Prema novim uredbama izdanim od strane Centra za nadzor i sprečavanje bolesti (CDC) svi putnici koji putuju u SAD, morati će predočiti dokaz o cijepljenju, kao i negativan test na COVID, ne stariji od 72 sata prije ukrcaja u zrakoplov.

Za potrebe ulaska u Sjedinjene Države biti će prihvaćena cjepiva koja su odobrena od strane nadležnih tijela SAD-a te Svjetske zdravstvene organizacije (Moderna, Johnson & Johnson, Pfizer-BioNTech, dvije verzije cjepiva Oxford-AstraZeneca, Sinopharm i Sinovac. Prihvaćat će se i kombinacije cjepiva (jedna doza jednim, jedna doza drugim cjepivom), ukoliko su oba cjepiva na popisu prihvaćenih.

Iznimke od zahtjeva za cijepljenje uključuju djecu mlađu od 18 godina i državljane zemalja s manje od 10 posto ukupne stope cijepljenja zbog nedostatka cjepiva. Malodobna djeca do druge godine života ne moraju se niti testirati.  

Ne cijepljenja djeca mlađa od 18 godina, a starija od 2 godine života, morati će se ponovno testirati unutar 3 do 5 dana nakon ulaska u SAD i u slučaju pozitivnog testa biti će im određena mjera samoizolacije.

Prije putovanja u SAD potrebno je na javnim stranicama savezne države u koju se putuje provjeriti informacije o trenutnim uvjetima ulaska i boravka putnika. Informacije o navedenom mogu se pronaći i na stranicama američkog CDC-a (Centers for Disease Control and Prevention) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/international-travel-during-covid19.html

Dana 24. veljače 2021. godine ukinuta je Proklamacija o suspenziji ulaska stranaca koji predstavljaju rizik za američko tržište rada. Sve detalje o navedenom kao i upute za podnositelje zahtjeva za američku imigrantsku vizu možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://travel.state.gov/content/travel/en/News/visas-news/rescission-of-presidential-proclamation-10014.html.

Važeće objave i pravila obavezno provjerite prije svakog postupanja, budući su promjene istih moguće iznenadno i bez najave.

OPĆA UPOZORENJA:

Sezona uragana na Zapadnoj Hemisferi traje od početka lipnja do kraja studenoga i može zahvatiti područje otočja Karipskog mora, sjevernu obalu Južne Amerike, Središnju Ameriku, Meksiko, kao i istočnu obalu SAD-a. Hrvatskim državljanima koji se nalaze na područjima pogođenima uraganima, savjetujemo redovito praćenje stranica Nacionalnog centra za uragane SAD-a (https://www.nhc.noaa.gov/ ), kao i praćenje uputa lokalnih vlasti, uključujući naredbe za evakuaciju. Također se preporučuje kontaktirati Veleposlanstvo RH u Washingtonu na broj telefona 202 588 5899, odnosno na dežurni telefon izvan radnog vremena 202 492 4733. U slučaju nemogućnosti stupanja u kontakt s hrvatskim Veleposlanstvom ili Konzulatima, hrvatski državljani mogu kontaktirati bilo koje diplomatsko odnosno konzularno predstavništvo neke od država članica Europske unije na tom području, koje će u tom slučaju prema hrvatskim državljanima postupati kao da se radi o njihovim državljanima. Dođe li do sigurnosne ili druge ugroze i hitnog slučaja treba nazvati broj 911.

Požari u Kaliforniji su česti u ljetnim mjesecima te se svim posjetiteljima preporuča da prate informacije na sljedećim stranicama: https://projects.sfchronicle.com/2018/fire-tracker/ i https://www.vcemergency.com/. Svaki grad i županija pružaju informacije za izvanredne situacije, gdje se objavljuju obvezni nalozi za evakuaciju, karte pogođenih područja i mjesta evakuacijskih centara. Za županiju Los Angeles (šire područje Los Angelesa): http://www.lafd.org/alerts.

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA):
U slučaju potrebe nužnog napuštanja zemlje, obratiti se Veleposlanstvu RH u SAD-u ili drugom najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH na teritoriju SAD-a.


OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA:
Hrvatski državljani za svaku vrstu putovanja u Sjedinjene Američke Države trebaju u svojoj hrvatskoj putovnici imati važeću američku vizu. Vize izdaje Veleposlanstvo SAD-a, a mogu biti turističke, poslovne, studentske ili druge, ovisno o svrsi puta ili posjeta. Za informacije za ishođenje američke vize potrebno je obratiti se Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu (http://zagreb.usembassy.gov/) koje je, uz ostala američka diplomatska predstavništva i Državno tajništvo u Washingtonu, jedino mjerodavno davati informacije o američkim vizama. Viza nije jamstvo ulaska u SAD, američki imigracijski službenik će prilikom ulaska u zemlju obaviti kratki razgovor s putnikom (razlog dolaska, ostanak, smještaj…), te procijeniti da li predstavlja imigracijski rizik ili ne.
Važna napomena: Pažljivo proučite naputke američkog veleposlanstva prije negoli podnesete zahtjev jer je važno razumjeti tko i pod kojim uvjetima može dobiti američku vizu tj. koju vrstu vize možete dobiti. Ukoliko konzularni službenik procijeni da ste osoba koje bi na bilo koji način predstavljala imigracijski rizik, zasigurno će vam zahtjev za vizu biti odbijen. Prilikom ispunjavanja on-line zahtjeva, potrebno je uložiti veći napor kako bi zahtjev bio ispravno popunjen, jer svaki neispravno ispunjeni zahtjev također dovodi do odbijanja zahtjeva. Oba važna kriterija dovode do stvaranja velikih troškova za osobe koje podnose zahtjeve za vize, ali i do povećanja postotka odbijenih viza. Postotak odbijenih viza ne bi smio prijeći 3% kako bi Republika Hrvatska ostvarila i zadnju prepreku za ulazak u Program izuzeća od viza odnosno program ne zahtijevanja vize  prilikom putovanja u SAD (Visa Waiver Program).
Tijekom leta, svaki putnik treba ispuniti obrazac za potrebe carine (Customs Declaration) u kojem se traže osnovni podaci, broj putovnice, broj leta, zemlje posjećene prije puta u SAD, da li se unose stvari životinjskog porijekla, voće, povrće i slične uglavnom fitosanitarne standarde prema napucima američkog Ministarstva poljoprivrede.
Unos novca u iznosu od preko 10.000,00 USD (ili istovjetan iznos u drugoj valuti) mora se prijaviti kao i ukupan iznos vrijednosti svih predmeta, uključujući stvari komercijalne prirode koji se namjeravaju unijeti u SAD.

DODATNE OBAVIJESTI:
Sjedinjene Američke Države su država od oko 320 milijuna stanovnika s velikim socio-ekonomskim razlikama. Centri gradova većine američkih konglomeracija su manje sigurni od prigradskih stambenih naselja i u njima postoji rizik od džeparenja, pljački i razbojstava, iako to ovisi o svakom pojedinom gradu. Osoblje hotela u kojima ste smješteni, turistički vodiči kao i vaši lokalni domaćini spremno će vas uputiti u pojedine sigurnosne informacije koje su specifične za svaki grad.
No ipak, za sve gradove SAD univerzalno važe neka pravila:

1) parkovi, plaže i javni prostori su često „zatvoreni“ od sumraka do zore i zadržavanje u njima može biti opasno ili privući pozornost policije
2) SAD su zemlja automobila pa se na pješačenje (osim trčanja, joggiranja i sl. i to u određenim područjima) ne gleda dobronamjerno, u brojnim područjima ne postoje niti nogostupi. Provjerite gdje planirate ići pješke tj. je li to prihvaćeno u lokalnoj zajednici.  Veliki gradovi na obalama su izuzeci i u njihovim centrima se pješači u bilo koje doba dana
3) Zbog široke dostupnosti oružja bilo kakav argument može brzo prerasti u oružani sukob
4) Policija u SAD-u je asertivnija od policije u europskim zemljama i neće se libiti koristiti silu ako se policajci osjete ugroženima. Iz toga razloga s američkom policijom treba komunicirati jasno i glasno, bez ironije i pokušaja duhovitosti, fokusirano na temu razgovora. Kako u SAD-u, uz gradsku, federalnu i specijalizirane državne policije, policiju može imati svaka institucija (metro, sveučilište, bolnica, koncertna dvorana…), posjetitelji iz Europe moraju biti svjesni da sve ove policijske snage imaju autoritet i ovlasti privođenja i uhićenja osoba što će napraviti prije od njihovih europskih kolega.
Usprkos svemu, zbog znatno veće prisutnosti i strogosti policije, u sigurnim dijelovima gradova u SAD-u ima manje kriminala poput džeparenja, prevara, provala ili razbojstva. Ipak, potrebno je voditi računa o osobnim stvarima i ne ostavljati ih bez nadzora. U slučaju gubitka putne isprave, obratiti se nadležnom DM/KU RH (http://us.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/konzularna-nadleznost-ureda/).
U opticaju su sve kreditne kartice: VISA i Mastercard su najzastupljenije, dok su prisutne i American Express, Discover Card i neke druge kartice. Diners Club nije široko rasprostranjena kreditna kartica u SAD-u.
Prije putovanja u SAD preporuča se ugovoriti putno zdravstveno osiguranje za cijelo vrijeme boravka u SAD-u (sa SAD-om nije sklopljen ugovor o zdravstvenom osiguranju, a liječnički troškovi su izrazito visoki).
Ukoliko planirate voziti automobil prilikom turističkog posjeta SAD-u, preporučujemo posjetiti stranice nadležnog Ministarstva za motorna vozila (Department of Motor Vehicle) savezne države koju se posjećuje radi dobivanja potpune informacije (http://www.usa.gov/Topics/Motor-Vehicles.shtml) da li se može koristiti hrvatska vozačka dozvola i na koje vremensko razdoblje, obzirom da se pravila razlikuju od države do države.
Ukoliko osoba ima reguliran boravak u SAD-u, može podnijeti zahtjev za američku vozačku dozvolu u državi boravka. S takvom vozačkom dozvolom, moguće je voziti u svim državama, ali je potrebno imati na umu da se prometna pravila razlikuju od države do države, te se o ograničenjima brzine i svim potrebnim prometnim informacijama, potrebno informirati na nadležnim stranicama lokalnih Ministarstva za motorna vozila.
Više informacija o putovanju u SAD vidjeti na stranicama Transportation Security Administration (TSA) http://www.tsa.gov/traveler-information, kao i na stranicama Državnog tajništva SAD: http://www.state.gov/,http://www.usa.gov/visitors.shtml.

NADLEŽNI DKP RH:
Generalni konzulat Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, New York
820 Second Avenue 18th floor, New York, NY, 10017, U. S. A.
crocons.newyork@mvep.hr
Tel. 001 212 599 3066, Fax.001 212 599 3106

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, Los Angeles
11766 Wilshire Boulevard, Suite 1250, Los Angeles CA 90025, U. S. A.
crocons.los-angeles@mvep.hr
Tel. 001 310 477 1009, Fax. 001 310 477 1866

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, Chicago
737 North Michigan Avenue,  Suite 1030, Chicago, Ilinois 60611, U. S. A.
crocons.chicago@mvep.hr
Tel. 001 312 482 9902, Fax. 001 312 482 9987

Konzulat Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, Seattle
7547 South Laurel Street, Seattle, WA 98178, U. S. A.
fwbroz@comcast.net
Tel. 00 1 206 772 2968, Fax. 00 1 206 772 3487

Konzulat Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, Kansas City
1201 W. 64th Terr., Kansas City, MO, 64113, SAD
JKVKANSASCITY@AOL.com
Tel. 001 816 333 3317

Konzulat Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, Pittsburgh
100 Delaney Drive, Pittsburgh, PA 15235, U. S. A.
drmarion@vucare.com
Tel. 00 1 412 843 0380, Fax. 00 1 412 823 1594

Konzulat Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, Houston
1415 Congress Street, Suite 300, Houston, Texas, 77002, U.S.A.
croatia.texas@gmx.us
Tel. +1-713-444-1442, Fax. +1-713-800-2635

Konzulat Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, Anchorage
601 W. Fifth Avenue, Suite 700, Anchorage, AK 99507, U.S.A.
WFeatherly@PattonBoggs.com
Tel. 001 907-263 6395, Fax. 001 907-263 6345

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama
(Pokriva Sjedinjene Meksičke Države, Savezne Države Mikronezije i Republike Maršalove Otoke, Palau i Panamu)
tel: 00 1 202 588 5899
fax: 00 1 202 588 8937, 588 8936

2343 Massachusetts Ave., NW
Washington DC 20008-2803
U. S. A.


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).