Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Rumunjska

26.10.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

KRATKO OBJAŠNJENJE:

Republika Hrvatska nalazi se u tzv. „crvenoj zoni“ epidemiološkog rizika liste zemalja koju periodično ažurira Nacionalni institut za javno zdravstvo Rumunjske. Putnici koji u Rumunjsku dolaze iz Republike Hrvatske ili drugih zemalja tzv. „crvene zone“ podliježu obvezi samoizolacije u trajanju od 14 dana, osim ukoliko na graničnom prijelazu ne predoče potvrdu o cijepljenju s obje doze cjepiva (druga doza unatrag najmanje 10 dana) ili potvrdu da su preboljeli COVID-19 prije ne više od 180 dana i ne manje od 14 dana.

EU državljani koji u Rumunjsku dolaze iz zemalja koje su na listi epidemiološkog rizika označene kao tzv. „zelena zona“ ne podliježu nikakvim ograničenjima; dok se putnicima koji dolaze iz tzv. „žute zone“ ne određuje mjera samoizolacije ukoliko na graničnom prijelazu predoče negativan PCR test ne stariji od 72 h ili potvrdu o cijepljenju s obje doze cjepiva (druga doza unatrag najmanje 10 dana) ili potvrdu da su preboljeli COVID-19 prije ne više od 180 dana i ne manje od 14 dana.

Testiranje nije obavezno za djecu do 6 godine starosti i osobe u tranzitu (do 24 sata).

Obavezno je nošenje zaštitne maske u svim zatvorenim, ali i otvorenim javnim prostorima (dućanima, javnom prijevozu, taxiju, radnom mjestu, na ulici i slično). Propisane su novčane kazne u iznosu od 500 do 2.500 RON za osobe koje krše navedena pravila. Djeca do 5 god. starosti nisu u obvezi nositi masku za lice.

Sva javna okupljanja su zabranjena. Privatna događanja (vjenčanja, krštenja i sl.) nisu dozvoljena. Sportska događanja mogu se organizirati bez prisutnosti gledatelja. Određene su novčane kazne u iznosu od 2.000 do 15.000 RON za organiziranje demonstracija, koncerata, kulturnih, umjetničkih i sličnih okupljanja, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru. Bez EU digitalne COVID potvrde moguće je kupiti lijekove u ljekarnama te hranu u prodavaonicama koje nisu unutar trgovačkih centara. Ulazak u trgovačke centre, restorane, hotele i teretane omogućen je isključivo osobama s potvrdom o cijepljenju ili onima koje su preboljele COVID unatrag posljednjih 180 dana.

Restorani i kafići su otvoreni s 50% kapaciteta. Za ulazak u restorane je obavezna potvrda o cijepljenju ili preboljenju bolesti unatrag 180 dana. Radno vrijeme je skraćeno (do 21:00). Uvedeno je ograničenje kretanja („policijski sat“) u razdoblju od 22:00 do 05:00 sati za osobe koje nisu cijepljene, a nemaju valjani razlog za kretanje (zdravstveni razlozi; posao, tranzit do zračne luke, pomoć starijoj ili nemoćnoj osobi i sl.). Barovi, klubovi i diskoteke su zatvoreni na 30 dana, počevši od 25. listopada. Kina rade s 30% kapaciteta, a ulaz se omogućava samo osobama koje su cijepljene ili su preboljele COVID u zadnjih 180 dana.

COVID-19 testiranje: lista akreditiranih laboratorija u Rumunjskoj certificiranih za RT-PCT COVID-19 testiranje može se pronaći na stranici rumunjskog Ministarstva zdravstva. Cijene brzih antigenskih testova su oko 150,00 RON te PCR testova oko 250,00 RON. Obratite pažnju da kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv naziv proizvođača testa i/ili komercijalni naziv testa jer se u protivnom test neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u RH. Proizvođači prihvatljivih brzih antigenskih testova navedeni su na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije.


SAVJETI ZA PUTOVANJE:

Kada je riječ o putovanju kopnenim putem, potrebno je također prethodno provjeriti kakva su pravila u zemljama kroz koje se tranzitira.

Nema izravnih zrakoplovnih linija između Rumunjske i RH. Nacionalna kompanija TAROM te kompanije Wizz Air, Ryanair i Blue Air imaju uglavnom dnevne letove za više europskih destinacija i destinacije u regiji. Zrakoplovne kompanije KLM, Air France, Turkish Airlines, Lufthansa, Swiss, Aegean, Aeroflot, Air Serbia, Austrian, Eurowings, LOT Polish Airlines redovno prometuju iz/za rumunjske zračne luke. Veći broj zemalja ograničava putovanja iz Rumunjske ili traže negativan COVID test ili potvrdu o cijepljenju dvjema dozama. Za dodatne informacije oko restrikcija kod putovanja preporuča se konzultirati stranicu Ministarstva vanjskih poslova: COVID-19 preporuke za Europu i COVID-19 preporuke za druge regije.

Putnici također trebaju biti spremni na otkazivanje letova u zadnji čas i preporučuje se prije putovanja konzultirati stranicu međunarodnog aerodroma Henri Coandă u Bukureštu.

Preporučuje se u svakom trenutku imati sa sobom identifikacijski dokument (putovnicu ili osobnu iskaznicu).

Korisne stranice: 

Government of Romania’s official COVID-19 page

Ministry of Public Health

Ministry of Public Health COVID-19 Guidance

Romanian National Institute of Public Health

Department of Public Health

Department of Emergency Situations

Matei Bals National Institute of Infectious Disease

Romanian Border Police

European Center for Disease Prevention and Control

Ministry of Interior Affairs


OPĆA UPOZORENJA:

U slučaju izvanrednih situacija preporučuje se pratiti javna priopćenja i kontaktirati Veleposlanstvo RH u Bukureštu.

Turisti se posebno upozoravaju da su mjesta turističkih atrakcija, veće trgovine i sredstva javnog prijevoza, naročito u glavnom gradu, česta meta džepara. Stoga je na takvim mjestima potrebno obratiti pozornost na osobne stvari. Preporučuje se da se osobni dokumenti, novac i kreditne kartice ne drže na istom mjestu, kao i da se prije puta naprave preslike osobnih dokumenata. U slučaju krađe ili gubitka osobnih dokumenata, potrebno je to prijaviti policiji, a nakon toga obratiti se Veleposlanstvu radi izdavanja dokumenata za povratak u zemlju.


KONZULARNA ZAŠTITA:

U Bukureštu se nalazi Veleposlanstvo Republike Hrvatske.


OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA:

Državljani RH mogu ući u Rumunjsku uz predočenje valjane putovnice ili valjane osobne iskaznice.

Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske smješten je na adresi:

Str. Dr. Burghelea nr. 1

Sector 2, BUCURESTI

ROMANIA

Telefon:  0040 21 3003 655

Dežurni telefon za državljane RH (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): +40 766 960 590.

E-mail: croemb.bucharest@mvep.hr


ZDRAVSTVENO OSIGURANJE:

Hrvatskim državljanima preporučuje se da u Hrvatskoj pribave Europsku iskaznicu zdravstvenog osiguranja (EHIC). Na temelju EHIC-a, osiguranik HZZO-a koji se za vrijeme privremenog boravka u jednoj od članica EU-a iznenada razboli, ozlijedi ili doživi nesreću ima pravo na zdravstvenu zaštitu koja se ne može odgoditi do planiranog povratka u Hrvatsku, i to na teret sredstava HZZO-a. Podsjećamo da EHIC nije alternativa putnom osiguranju. Ona ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode pri rizičnijim fizičkim aktivnostima, zračni prijevoz natrag u domovinu ni ukradenu ili izgubljenu imovinu. Stoga je preporučljivo uz EHIC imati i odgovarajuće putno osiguranje.


ŽURNO NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA):

U slučaju  potrebe žurnog napuštanja zemlje, obratite se Veleposlanstvu RH u Bukureštu.

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rumunjskoj
(Pokriva Republiku Moldovu)
tel: 0040 21 3003 655
fax: 0040 21 3130 384

St.r Dr. Burghelea nr. 1
Sector 2, BUCURESTI
ROMANIA


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).