Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Portugal

2.8.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

KRATKO OBJAŠNJENJE

U Portugalu je još na snazi stanje katastrofe koje je zasad produljeno do 31. kolovoza. Za ulazak u Portugal i kretanje zemljom priznaje se europska digitalna COVID potvrda. U njezinom nedostatku postoji obveza testiranja na COVID (ili negativan PCR test napravljen u roku od 72h prije ukrcaja ili negativan antigenski test napravljen u roku od 48h prije ukrcaja). Za putnike iz Hrvatske i svih EU država i UK više ne treba nužan razlog putovanja niti karantena od 14 dana. Kopnena granica sa Španjolskom je otvorena. Za dolaske iz trećih zemalja i dalje je potreban nužan razlog (osim za ograničenu listu zemalja).

Svi putnici se upozoravaju da provjere s aviokompanijom koje su točno obveze testiranja prije ukrcavanja u zrakoplov. Za ulazak u Portugal putnici trebaju ispuniti sljedeći obrazac on line: https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card

Za putnike iz Brazila, Indije, Južne Afrike i Nepala te zemalja s incidencijom od  preko 500 slučajeva na 100 000 stanovnika u zadnjih 14 dana postoji (a) obveza negativnog PCR testa,  (b) opravdanje nužnosti putovanja i (c) karantena od 14 dana. Od obvezne izolacije za ove zemlje izuzeti su samo slučajevi nužnih putovanja s boravkom u Portugalu kraćim od 48h, što se dokazuje s povratnom kartom, te  sportaši na sportskim natjecanjima. Nužna putovanja su iz profesionalnih, obiteljskih, zdravstvenih i humanitarnih razloga, te studija. Portugalski državljani ili rezidenti u Portugalu koji su ipak doputovali bez europske digitalne covid potvrde, negativnog PCR ili antigenskog testa moraju ga o svom trošku napraviti na zračnoj luci po dolasku u Portugal i u zračnoj luci moraju čekati nalaz testiranja.

Za vrijeme boravka u Portugalu savjetujemo oprez zbog pogoršanog epidemiološkog stanja slijedom raširenog soja delta koronavirusa. Mjere ograničenja su od 1. kolovoza ipak ublažene i uglavnom se odnose na ograničeni broj osoba u unutarnjim prostorima i na terasama kafića, restorana, slastičarna i slično. Pri ulasku u restorane, kafiće i slastičarne iza 19h svaki dan, uključujući vikende i blagdane, još je na snazi obaveza predočenja ili europske digitalne covid potvrde ili negativnog PCR nalaza. Ukinuta je zabrana kretanja noću između 23h do 05h, vraćeno je normalno radno vrijeme trgovina, restorana (do 02h) i ostalih uslužnih djelatnosti i više se ne primjenjuje skraćeno radno vrijeme vikendom i blagdanima. Premda su ove mjere stupile na snagu 1. kolovoza, one se u svakom trenutku mogu postrožiti, bude li se pogoršalo stanje pandemije na terenu.

I dalje je obvezno držanje fizičke distance i nošenje maske za sve starije od 10 godina na javnim prostorima i ulicama kad god nije moguće održavati distancu.  Izuzetak su članovi iste obitelji, ako nisu u blizini trećih osoba, i osobe koje imaju liječničku potvrdu da ne smiju nositi masku. Također nije obvezno nošenje maske ako je nespojivo s aktivnostima s kojima se bave osobe. Kontrolu će vršiti snage sigurnosti i općinske policije, a kazne će biti od 100 do 500 €. Na plažama nije obvezno nošenje maske, ali je obvezno na prilazu plaži.

Preporučuje se studentima na programu Erasmus javljanje Veleposlanstvu RH u Lisabonu i ostavljanje kontakata (lisabon@mvep.hr).

Portugalski otoci Madeira i Azori kao autonomne regije i dalje samostalno određuju svoj režim mjera koji obuhvaća obvezno testiranje na covid i obveznu prethodnu registraciju dolaska. Za Azore je potrebno najaviti dolazak on line. Detaljnije informacije za Azorsko otočje mogu se naći na web poveznici: https://covid19.azores.gov.pt/?page_id=5532. Obratiti pozornost na rok od 72h prije leta  za testiranje, koji se shvaća do trenutka polaska leta iz Lisabona, a ne iz npr. Zagreba, jer avio kompanije mogu odbiti putnika i tražiti ponovno testiranje u Lisabonu.

Detaljnije informacije za Madeiru na poveznici: https://www.madeira.gov.pt/Covid19 odnosno na https://www.madeira.gov.pt/Governo-Regional-Madeira/ctl/Read/mid/4829/InformacaoId/55829/UnidadeOrganicaId/9/CatalogoId/0

Aktualna situacija i pokazatelji vezani uz Covid-19 mogu se naći na poveznici: https://covid19.min-saude.pt/, i na stranici https://covid19estamoson.gov.pt/.

Ukoliko imate simptome COVID-a ili ste imali kontakt sa zaraženom osobom nazovite dežurni telefon 808 24 24 24.

SAVJET ZA PUTOVANJE:

Savjetujemo svim hrvatskim državljanima zdravstveno osiguranje koje je važeće i u Portugalu (Europska kartica HZZO ili drugo).

Kako se situacija mijenja, savjetujemo eventualnu provjeru aktualne situacije neposredno pred putovanje.

Hrvatskim državljanima savjetujemo oprez vezano uz mogućnost šumskih požara (naročito u toplijem dijelu godine), te prilikom boravka u turističkim mjestima posebice na lokalitetima gdje se okuplja puno turista, kao u Lisabonu (vožnja popularnim tramvajem 28 i druge lokacije s puno turista) i Portu, zbog porasta razine uličnog kriminala.

Potrebno je pridržavati se uputa vlasti i sukladno tome poštivati zabranu kretanja.

KONZULARNA ZAŠTITA:

U Lisabonu se nalazi Veleposlanstvo Republike Hrvatske.

 

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici
(Pokriva Angolu, Gvineju Bisau, Kabo Verde i Sveti Toma i Prinsipe)
tel: 0035 121 302 1033, 302 1053, 302 1077

Rua D. Lourenco de Almeida, 24
1400-126 Lisboa
PORTUGAL


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).