Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Poljska

20.8.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

Pravila za ulazak u Poljsku za putnike iz država članica Europske unije, Šengenskog prostora i Turske:

Neovisno o vrsti transporta, svi putnici podliježu karanteni u trajanju 10 dana po ulasku u Republiku Poljsku, osim ako zadovoljavaju jedan od sljedećih kriterija:

 • Primili su sve doze cjepiva te je prošlo više od 14 dana od primitka zadnje doze (od dana nakon primitka zadnje doze). Cijepljenje se potvrđuje EU digitalnom COVID potvrdom ili drugim dokumentom na poljskom ili engleskom jeziku koji potvrđuje cijepljenje cjepivom odobrenim za korištenje u EU;
 • Bili su zaraženi SARS-CoV-2 virusom ne više od 6 mjeseci prije prelaska poljske granice. Putnici moraju posjedovati dokument kojim se potvrđuje zaraza na poljskom ili engleskom jeziku. Prihvatljivi dokumenti uključuju EU digitalnu COVID potvrdu;
 • Imaju negativne rezultate testa na COVID-19, u obliku EU digitalne COVID potvrde ili dokumenta na poljskom ili engleskom jeziku. Takav test mora biti proveden ne ranije od 48 sati prije prelaska poljske granice;
 • Djeca mlađa od 12 godina koja putuju s odraslima koji su cijepljeni ili imaju negativan COVID test izuzeta su od potrebe za testiranjem ili cijepljenjem.
 • Određene kategorije putnika poput profesionalnih vozača, kabinskog osoblja zrakoplova, prekograničnih radnika i diplomatskog osoblja oslobođeno je obveze karantene.

Osobe koje ne zadovoljavaju kriterije za izuzeće od obveze karantene mogu se testirati u roku 48 sati od prelaska granice Poljske. Negativan rezultat testa na Covid-19 oslobodit će ih od daljnje obveze karantene.

Vrsta testa: RT-PRC ili antigenski

Popis dostupnih laboratorija gdje je moguće provesti testiranje: https://www.gov.pl/web/zdrowie/lista-laboratoriow-covid

Ova pravila primjenjuju se na putnike koji dolaze iz:

 • Država članica EU – uključujući Hrvatsku
 • Država članica Šengenskog prostora koje nisu u EU: Švicarske, Islanda, Norveške i Lichtensteina
 • Turske (na temelju bilateralnog sporazuma)

Detaljne informacije o prelasku granice Republike Poljske dostupne su na sljedećim web stranicama:

Granična straža: https://www.strazgraniczna.pl/pl/cudzoziemcy/covid-epidemia-koronawi/8578,Outbreak-of-coronavirus-rules-of-entry-and-stay-on-the-territory-of-the-Republic.html

Vlada RP: https://www.gov.pl/web/coronavirus/temporary-limitations

Sve osobe koje u Republiku Poljsku dolaze zračnim prijevozom dužne su ispuniti obrazac za boravište putnika (Passenger Locator Form - PLF). Više informacije o on-line obrazac možete naći ovdje: https://www.gov.pl/web/gov/fill-in-the-passenger-locator-form

 

MJERE UVEDENE RADI SPRJEČAVANJA ŠIRENJA EPIDEMIJE COVID-19

Obavezno je održavati udaljenost od najmanje 1,5 metara između osoba.

Sljedeće su osobe izuzete od ograničenja:

• roditelji s djecom koja trebaju skrb (mlađa od 13 godina),

• osobe koje žive u jednom domaćinstvu ili zajedno vode kućanstvo,

• osobe s invaliditetom, osobe nesposobne za samostalno kretanje, osobe s posebnim obrazovnim potrebama i njihovi njegovatelji.

POKRIVANJE USTA I NOSA SAMO MASKOM U JAVNIM PROSTORIMA

Obavezno pokrivanje usta i nosa:

• u autobusima, tramvajima i vlakovima,

• u trgovinama, trgovačkim centrima, bankama, tržnicama i poštanskim uredima

• u kinima i kazalištima,

• u liječničkim ordinacijama, u ambulantama i bolnicama, u salonima za masažu i tetoviranje

• u crkvama, u školama i na sveučilištima,

• U državnim uredima i drugim javnim ustanovama.

Gdje nije obavezno prekrivati ​​usta i nos? U šumama, parkovima, zelenim površinama, botaničkim vrtovima, povijesnim vrtovima, obiteljskim vrtovima i na plažama, kao i tijekom putovanja privatnim automobilom.

Važno! Izuzeće od pokrivanja usta i nosa ograničeno je samo na osobe koje imaju liječničko uvjerenje ili dokument koji potvrđuje:

• sveprisutni razvojni poremećaj,

• mentalni poremećaj,

• umjereni, teški ili duboki intelektualni invaliditet,

• poteškoće pri samostalnom otkrivanju usta ili nosa.

Pokrivanje usta i nosa na javnim prostorima obvezno je u cijeloj zemlji.

Važno! Za pokrivanje usta i nosa mogu se koristiti samo maske koje služe svrsi epidemiološke zaštite. Šalovi ili štitnici za lice nisu dopušteni jer ne ispunjavaju svoju glavnu funkciju, a to je pružanje zaštite od virusa!

 

UPUTE ZA HRVATSKE GRAĐANE U REPUBLICI POLJSKOJ U SLUČAJU SIMPTOMA COVID-19

Sukladno odluci Ministarstva zdravstva Republike Poljske, svi pacijenti kod kojih je potvrđena zaraza virusom SARS-COV-2, bez obzira na državljanstvo, imaju jednak pristup uslugama medicinske skrbi u Republici Poljskoj. Pacijenti koji su zaraženi koronavirusom, bez obzira na to imaju li zdravstveno osiguranje ili ne, ne snose troškove dijagnostike i liječenja u okviru nacionalnog zdravstvenog sustava.

U slučaju pojave simptoma COVID-19, potrebno je obratiti se svom liječniku primarne zdravstvene zaštite posredstvom telefonske konzultacije.

Popis liječnika opće prakse možete naći na web stranici: https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/teleporady-dotyczace-koronawirusa-w-przychodniach,7621.html

 

Tijekom telefonske konzultacije liječnik može preporučiti test na SARS COVID-2. Testiranje na COVID-19 zaražena osoba može obaviti samostalno ukoliko joj zdravstveno stanje to dopušta, ili liječnik može naručiti test za SARS COVID-19 u ambulantama hitne pomoći ukoliko je potrebna pomoć pri odlasku u laboratorijske testne centre. Ako je test pozitivan, potrebno je provesti propisano vrijeme samoizolacije (10 dana) u vlastitom domu, osim ako liječnik ne uputi pacijenta u bolnicu.

Za osobe koje su nisu osigurane ili nemaju pravo na naknade iz zdravstvenog sustava, mogu se izravno obratiti . Sam pacijent, bez prethodnog dogovora s bolnicom gdje je potrebno prijaviti se i kada zakazanog termina pregleda, ne bi trebao ići u bolnicu.

Popis bolnica za pacijente s koronavirusom može se naći na stranici:  https://www.gov.pl/web/coronavirus/hospitals

U slučaju po život i zdravlje ozbiljnijih simptoma zaraze na COVID-19, potrebno je nazvati broj za hitne slučajeve: 112 ili 999.

Detaljne informacije mogu se dobiti od strane Nacionalnog zdravstvenog fonda na telefon 800 190 590 i na web stranici: https://www.gov.pl/web/koronawirus/masz-koronawirusa-lub-podejrzewasz-ze-go-masz

 

Više informacija možete također naći na internetskoj stranici Glavnog sanitarnog inspektora: https://www.gov.pl/web/gis/jak-sie-zachowac-kiedy-mam-objawy-covid-19-co-zrobic-jak-dowiedzialemam-sie-o-dodatnim-wyniku

 

Ažurne informacije o putovanju u Republiku Poljsku nalaze se na poveznici:

https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel

Detaljne informacije o ograničenjima na snazi u Republici Poljskoj nalaze se na poveznici:

https://www.gov.pl/web/coronavirus/temporary-limitations

 

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA):

Za eventualni slučaj evakuacije treba se obratiti Veleposlanstvu RH u Varšavi.

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Poljskoj
tel: 0048 22 844 23 93, 844 39 94

Ignacego Krasickiego 25
02-611 Warszawa
POLSKA


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).