Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Upozorenja

Malta

9.9.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

KRATKO OBJAŠNJENJE:

Putovanje na Maltu dozvoljeno je putnicima koji imaju prebivalište u RH odnosno u jednoj od zemalja pobrojanih na listi  https://legislation.mt/eli/ln/2021/300/eng i to uz potvrdu o završenom ciklusu cijepljenja- druga doza, odnosno jedina u slučaju cjepiva Johnson&Johnson treba biti primljena prije 14 dana.

Navedeno se odnosi na sve osobe starije od 12 godina.

Malta priznaje sljedeće potvrde o završenom ciklusu cijepljenja:

 • Malteška potvrda o cijepljenju
 • EU digitalna COVID potvrda o cijepljenju, izdana od svih država članica EU i onih Europskog gospodarskog prostora  
 • SAD potvrda CDC Covid-19 Vaccination Record Card (samo cjepiva odobrena od EMA-e) – od 01. kolovoza 2021. isto će se trebati provjeriti kroz  VeriFLY app kako bi bilo prihvaćeno kao valjano (VeriFLY app se može preuzeti na sljedećim linkovima https://bit.ly/2WkqfrI  i https://apple.co/3x8K0zn)
 • Potvrda o cijepljenju UAE izdana od Dubai Health Authorities s čitljivim  QR kodom (samo cjepiva odobrena od EMA-e)
 • Turkish Health Certificate (samo cjepiva odobrena od EMA-e)
 • UK potvrde:
  • England: NHS Covid Pass
  • Wales: NHS Covid Pass
  • Scotland: NHS potvrda
  • Sjeverna Irska: potvrda

       •   Potvrde Srbije s QR Code (samo cjepiva odobrena od EMA)

VAŽNO: potvrda je priznata ako je riječ o završenom ciklusu cijepljenja, a druga doza treba biti primljena najmanje 14 dana prije dolaska na Maltu.  Malta priznaje sljedeće vrste cjepiva: Pfizer-BioNtech, Moderna, Oxford-AstraZeneca i Johnson&Johnson. 

Svi putnici koji putuju na Maltu trebaju popuniti Public Heath Travel Declaration and Passenger Locator Form link (PLF) putem poveznice https://app.euplf.eu/#/. Navedeni PLF s QR kodom putnici trebaju na dolasku na Maltu u digitalnom formatu ili papirnatom.

Sljedeće potvrde nisu valjane za dolazak na Maltu:

 1. Potvrda o ozdravljenju od Covid-19 virusa
 2. Potvrda o primljenoj 1 dozi kad se radi o cjepivima za koje su predviđene dvije doze. Navedeno također kad je riječ o osobama koje su ozdravile od Covid- 19 virusa
 3. Potvrde o cijepljenju kada od posljednje doze nije prošlo 14 dana
 4. Djeca između 5 i 11 godina mogu putovati ukoliko putuju uz  roditelje odnosno skrbnike koji su završili ciklus cijepljenja, uz PCR test (obavljen ne ranije od 72 dana prije dolaska na Maltu)

Ukoliko po dolasku na Maltu, bilo koji od putnika (iznad 5 godina) nema valjanu potvrdu o cijepljenju, obavezna je 14-dnevna karantena u strukturi koju će osigurati nadležna zdravstvena ustanova i to po cijeni od 100 € po noćenju (uključen doručak). To se odnosi na putnike koji dolaze iz svih zemalja i koje nisu pobrojane u Legalnoj Noti 300/2021.

Osobe koje su u karanteni mogu napustiti Maltu prije završetka 14 dnevne karantene ukoliko imaju kartu za povratak i potvrdu da nisu razvile simptome Covid-19 zaraze odnosno da imaju negativan test.

Za više informacija:

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA:

Hrvatski državljani mogu putovati u Republiku Maltu s važećom putovnicom ili osobnom iskaznicom izdanom nakon 01.01.2003.

VAŽNO: u slučaju gubitka ili krađe osobne iskaznice ili putovnice hrvatski se državljani za izdavanje putnog lista za hitne slučajeve za povratak u Republiku Hrvatsku (ETD-Emergency Travel Document) mogu obratiti Uredu za izdavanje putnih isprava:

MALTA PASSPORT OFFICE

Evans Building

Merchant Street

Valleta VLT 2000

tel.: + 356 2590 4100

e-mail: civil.registration@gov.mt

DODATNE OBAVIJESTI:

Na najpopularnijim turističkim mjestima, kao i na autobusnim linijama, primjećuje se prisutnost džepara i sitnih lopova, posebno u ljetnim mjesecima. Prigodom turističkih obilazaka i šetnji gradom preporuča se ponijeti što manje osobnih stvari, gotovine i bankovnih kartica. Uputno je izraditi preslike osobnih isprava te ih nositi sa sobom, a izvornike i vrijedne stvari pohraniti u sefu hotela. U slučaju da je potrebno nositi izvornik osobnih isprava, preporuča se izraditi njihove preslike te ih pohraniti u poštanskom sandučiću elektronske pošte kako bi se u slučaju krađe ubrzao postupak izrade putnog lista. Unos gotovine, čekova i vrijednosnih papira u iznosu većem od 10.000 eura obavezno je prijaviti pri ulasku u zemlju.

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA):

U situaciji kada je iz sigurnosnih razloga nužno napuštanje određenih područja ili zemlje, odnosno evakuacija, kontaktirajte počasnog konzula RH u Valletti ili Veleposlanstvo RH u Rimu.

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici
(Pokriva Republiku San Marino i Republiku Maltu)
tel: 0039 06 3630 7650, 3630 7300 konz. 3630 4630
fax: 0039 06 3630 3405 konz. 3630 3269

Via Luigi Bodio 74/76
00191 Rim
ITALIJA


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).